Interview met de nieuwe nummer 11

Vitesse.nl praat met nieuwste aanwinst In het restaurant van hotel de Zeeuwse Stromen in Renesse ontmoet de redactie van Vitesse.nl Sinan Kaloglu, de nieuwste Arnhemse aanwinst. Alvorens te beginnen besteld de 28-jarige Turk volgens traditioneel gebruik een ‘black tea’. Oftewel, een zo sterk mogelijk kopje thee. Met behulp van tolk Onur Kaya leren wij de serieus kijkende, maar eveneens goedlachse aanvaller, beter kennen.

image

 

 

Talent
Op zijn twintigste werd Kaloglu gebombardeerd tot de ‘Henry van Turkije'. Als contractspeler van het grote Besiktas maakte hij deel uit van Turkije onder 23 en leek een gouden toekomst slechts een kwestie van tijd. Bij één van de grootste Turkse voetbalclubs kreeg het jonge talent te maken met trainer Mircea Lucescu. Onder zijn bewind werd jonge spelers, waaronder Kaloglu, weinig speeltijd gegund. Slechts enkele keren mocht hij in competitieverband en in de Champions League, zij het kort, invallen.

In 2004 werd Vicente del Bosque (oud-trainer Real Madrid, red.) aangesteld en keerden de kansen van de gretige talenten van Besiktas. Sinan Kaloglu speelde, scoorde en was gelukkig. Toch bleek het van korte duur. De president van de club uit Istanbul had inmiddels een stuk of achttien nieuwe spelers gekocht met als gevolg dat het gros van de jonge spelers werd verhuurd. Dat gold ook voor de toen net 23-jarige Kaloglu. Op huurbasis speelde hij vervolgens enkele seizoenen voor Bakirspor en Manisaspor. Hij fleurde op en tekende in 2006 een contract bij Bursaspor. Het leverde hem na twee seizoenen een enkele reis op naar de Bundesliga. Na één seizoen Vfl Bochum speelt de tweevoudig international nu bij Vitesse.

Type speler
“Ik ben voornamelijk een beweeglijke speler”, zegt Kaloglu. “Ik houd van het maken van acties en natuurlijk probeer ik zoveel mogelijk doelpunten te maken. Ik prefereer een vrije rol in plaats van alleen maar in het zestien meter gebied loeren op dat doelpunt. Het hangt ook af van het elftal en hoe de trainer mij wil gebruiken. In Turkije had ik vaak meer assists dan doelpunten. Dat komt misschien omdat ik het teambelang voorop stel."

"Van nature ben ik geen egoïstische voetballer, maar natuurlijk wil ik zoveel mogelijk doelpunten maken. Bij Bochum voetbalde ik veelal op een eiland en was ik vaak de enige spits. Zo’n type voetballer ben ik niet en daarom had ik het er toch moeilijk. Ik ben dan ook blij dat ik nu in de Nederlandse competitie kan spelen. Het is een stuk aanvallender dan in Duitsland, er wordt veel gescoord en het is nooit saai. Dat ligt mij wel.”

Nationale ploeg
“Ik heb in 2006 en in 2007 mee mogen spelen met de Turkse nationale ploeg. De laatste uitnodiging verdiende ik door een goede periode bij Vfl Bochum. Ik weet dat de bondscoach mij volgt en ik spreek af en toe mensen van de nationale ploeg. In Turkije ben ik vaak verhuurd geweest en ik denk dat ik daardoor minder de kans heb gekregen om mij te laten zien. Als ik goed speel bij Vitesse, dan is de kans groot dat ik weer opgeroepen wordt.”

Vitesse
“Ik heb al geruime tijd een shirt van Vitesse met mijn naam erop thuis liggen”, zegt Kaloglu plots als hem naar de relatie met Vitesse wordt gevraagd. "Vorig seizoen al had ik bijna mijn handtekening gezet onder een contract, maar op het laatste moment ging het niet door. Vitesse bleef mij volgen en daar ben ik ze erg dankbaar voor. De club zelf kende ik al veel langer. Vreemd? Nee hoor, de meeste mensen in Turkije kennen Vitesse. Dat komt onder meer door spelers als Pierre van Hooijdonk en Nikos Machlas.“

Doel
“Mijn doelstelling bij Vitesse is allereerst om mij te bewijzen. Ik had aanbiedingen van andere clubs (Turkije en Duitsland, red.) op zak, maar de doortastendheid van de technische leiding van Vitesse deed mij doen besluiten om bij Vitesse te tekenen. Heel simpel: bij deze club had ik het beste gevoel. Ik wil Vitesse en mijzelf naar een hoger niveau brengen.”

image

Reacties (0)

Vitesse is niet aansprakelijk voor de reacties die geplaatst worden op de website en behoudt het recht in te grijpen waar nodig. De redactie hoopt dat supporters bij het posten hun gezond verstand gebruiken. Heb respect voor iedereen, zowel binnen als buiten Vitesse. Voor meer informatie omtrent de regels over het geven van reacties op nieuwsberichten, ga naar www.vitesse.nl/policies.


Inloggen en reactie plaatsen