Ook De Hertog is bijna klaar voor nieuwe seizoen!

Interview met Gerard van den Brink, trainer van De Hertog.

Clubsymbool De Hertog, is net als de mannen van Theo Bos, bijna klaar voor het nieuwe seizoen. Aan de trainer van De Hertog, Gerard van den Brink, vroegen we hoe de Vitesse-vogel de zomerstop is doorgekomen.

Hoe is het De Hertog vergaan in de zomerstop?
Gerard van den Brink: “Het gaat best goed. De Hertog heeft zoveel mogelijk rust gehad, zodat hij goed kon ruien. Ruien wil zeggen dat hij een nieuw verenkleed heeft gekregen. Hij heeft zijn jeugdkleed ingewisseld voor een zogenaamd ‘pre-volwassenkleed’. Dit is dus nog niet het echte verenkleed van een volwassen vechtarend, maar een soort ‘tussenkleed’.

Wat moeten we ons bij een Afrikaanse vechtarend in volwassenkleed voorstellen?

“Wanneer een Afrikaanse vechtarend zijn volwassenkleed heeft, is hij helemaal zwart/wit en krijgt hij gele ogen. Een jonge vechtarend heeft zwarte ogen. Bij De Hertog kun je nu al zien dat de ogen iets lichter worden.”

Hoe lang duurt het nog voordat De Hertog volwassen is?

“Voordat De Hertog helemaal volgroeid is zijn we zo’n drie jaar verder.”

Is De Hertog klaar voor het nieuwe voetbalseizoen?

“Dat zal moeten blijken, maar wij denken van wel. We hebben niet veel met hem getraind, zodat hij goed door de rui heen kon komen. Half juli hebben we de echte trainingen weer opgepakt. We trainen nu ook meer op voor De Hertog vreemde locaties. En we hebben het idee dat hij hierdoor minder snel afgeleid zal zijn dan afgelopen seizoen. Ook is hij minder ‘inprint’. Dat is een vakterm van valkeniers en het betekent dat de vogel minder afhankelijk wordt van de mens, waardoor hij minder schreeuwt en waarschijnlijk sneller zijn vlucht maakt.”

Afgelopen seizoen waren er ideeën om De Hertog vanaf een loge te laten vliegen. Is dit idee nog actueel?

“We willen zeker gaan proberen om De Hertog vanaf een loge te laten vliegen, maar dat zal de eerste wedstrijden helaas nog niet gaan gebeuren. Om De Hertog vanaf een loge te laten vliegen, moet hij nog meer trainen in GelreDome. Daar gaan we in augustus mee beginnen, wanneer het veld - dat sinds de laatste wedstrijd van vorig seizoen buiten ligt - weer in het stadion wordt geschoven.”

Is De Hertog groter geworden?

“Ja en hij is in de zomerstop ook zo'n 500 gram zwaarder geworden. We hadden eerlijk gezegd verwacht dat hij iets groter zou zijn dan hij nu is, maar het is wat dat betreft net als bij mensen: de ene vechtarend wordt nou eenmaal groter dan de ander. Misschien krijgt hij nog een groeispurt. In elk geval groeit De Hertog nog wel even door.”

Reacties (0)

Vitesse is niet aansprakelijk voor de reacties die geplaatst worden op de website en behoudt het recht in te grijpen waar nodig. De redactie hoopt dat supporters bij het posten hun gezond verstand gebruiken. Heb respect voor iedereen, zowel binnen als buiten Vitesse. Voor meer informatie omtrent de regels over het geven van reacties op nieuwsberichten, ga naar www.vitesse.nl/policies.


Inloggen en reactie plaatsen