Beleid betaalt zich uit; Financial Fair Play gehaald

Het ingeslagen beleid, waar de focus ligt op het verhogen van de omzet en het terugbrengen van de kosten, van de afgelopen jaren begint zijn vruchten af te werpen. Dat blijkt uit het publicatierapport over seizoen 2014|2015 dat Vitesse maandagochtend presenteerde.

De Wit sprak met Vitesse TV over de beleidsontwikkelingen en ging in op de gepubliceerde jaarcijfers. Bekijk de videop op Vitesse.nl.

Door een omzetstijging van 1,2 miljoen euro ten opzichte van vorig jaar en een kostenvermindering van 3,1 miljoen over diezelfde periode, is Vitesse binnen de regels van Financial Fair Play gebleven. Dit betekent dat als Vitesse zich dit seizoen voor Europees voetbal kwalificeert, het gewoon mag deelnemen aan het Europese toernooi. De huidige regels voor Financial Fair Play stellen dat een club over een periode van drie jaar maximaal een tekort van 30 miljoen euro, opgebouwd uit relevante omzet en kosten, mag hebben, mits dit middels agiostortingen gedekt wordt. Afschrijvingskosten op materiële vaste activa en gemaakte kosten voor de voetbalacademie worden in deze berekening niet meegenomen.

De omzet werd met 1,2 miljoen euro verhoogd, dat betekende voor het tweede jaar op rij een omzetstijging. Ook zijn de bedrijfskosten over de afgelopen twee seizoenen met bijna 6 miljoen euro gedaald. Afgelopen seizoen daalde de bedrijfskosten met 3,1 miljoen euro. Het jaar daarvoor daalde de bedrijfskosten ook al, toen met 2,8 miljoen euro. Dat betekent dat Vitesse voor het tweede jaar op rij het bedrijfsresultaat voor resultaat vergoedingssommen heeft verbeterd. Desalniettemin komt Vitesse over seizoen 2014|2015 uit op een netto-verlies van ruim 10,5 miljoen euro. In het jaar daarvoor was het netto-verlies 4,4 miljoen euro, maar een jaar daarvoor nog bijna 24,5 miljoen euro. Dat verschil is hoofdzakelijk te verklaren doordat in het vorige seizoen een hoger transferresultaat is behaald, toen met Wilfried Bony en Marco van Ginkel twee buitenlandse transfers zijn gemaakt en enkele grootverdieners de club verlieten. In de cijfers over seizoen 2014|2015 is het transferresultaat van Davy Pröpper niet meegenomen. Dat wordt meegenomen in de cijfers van het huidige seizoen, omdat het boekjaar loopt van 1 juli tot en met 30 juni.

Algemeen directeur Joost de Wit reageert op de financiële ontwikkelingen: “We hebben een heldere financiële analyse gemaakt en daarbij wisten we dat we van ver moesten komen. Het beleid richt zich voornamelijk op het verhogen van de omzet en het terugbrengen van de kosten. Zoals vorig jaar is aangegeven is dat een proces voor de lange termijn. Dat we binnen de regels van Financial Fair Play zijn gebleven en dus, indien we ons plaatsen, uit mogen komen in Europees verband is een succesmoment van de korte termijn. Ook de komende jaren blijft het ingeslagen beleid onze focus. Door de agiostortingen van onze grootaandeelhouder is er dekking voor het netto-verlies. Doordat Vitesse geen schulden heeft en juist beschikt over een positief eigen vermogen, kan worden gesteld dat we op de goede weg zijn, al zijn we er nog niet. Daarnaast blijven we strategisch investeren in, met name, de Vitesse Voetbal Academie, scouting en innovatie. Op deze manier proberen we de bedrijfsvoering nog beter in balans te krijgen en tegelijkertijd onverminderd ambitieus te blijven.”

Download hier het publicatierapport over seizoen 2014|2015.

Reacties (10)

Vitesse is niet aansprakelijk voor de reacties die geplaatst worden op de website en behoudt het recht in te grijpen waar nodig. De redactie hoopt dat supporters bij het posten hun gezond verstand gebruiken. Heb respect voor iedereen, zowel binnen als buiten Vitesse. Voor meer informatie omtrent de regels over het geven van reacties op nieuwsberichten, ga naar www.vitesse.nl/policies.

Klinkt hoopvol. Maar een bedrijf dat tien miljoen verlies draait, heeft nog wel wat te doen, lijkt me.
Of, voor wie dat liever leest:
Een bedrijf dat tien miljoen verlies draait, heeft nog wel wat te doen, lijkt me. Maar het klinkt hoopvol.

Lijkt erop dat deWit succesvol damagecontrol heeft gevoerd en dat zonder dat het sportieve-niveau er onder heeft geleden.
met eigen spelers als Vako, Rashica, Nakamba, Diks lijken er in de toekomst ook de nodige miljoenen aan transfers binnen te kunnen komen.
met nu het positieve signaal qua financiën naar buiten toe lijkt het me dat de spelers niet meer voor een appel&ei de deur uit hoeven.
taak aan de scouting/TD om nu echt de ruwe diamanten eruit te pikken en vast te leggen, zodat we op jaarlijkse basis een aantal miljoen aan transfers bij te kunnen schrijven.
na vdKraan, lijkt het nu deWit te lukken onze club te redden.
nu hopen dat we niet voor een 3de keer een onrealistische zakenman onze club richting afgrond laten duwen.

Onrealistisch tja de bedenkingen heb ik wel bij merab met zijn zaakjes ernaast alleen als merab had gekregen wat was afgesproken dat waren We kampioen geworden en had je de miljoenen terug gehad zowel in transfers als het geld vd cl. Tuurlijk is het een risico als je het niet haalt en de een doet het wel ander niet. Verstandig is het niet maar ik hou er persoonlijk wel van om enige risico te nemen om het hoogste te bereiken.

Dat is de Munstermanwijze lensink. Die ging ook begroten op jaarlijks CL-voetbal, omdat ze het één jaartje gehaald hadden als kampioen. En kijk in wat voor shit Twente nu zit.

De eigen spelers Rashica, Diks, Vako en met name Nakamba gaan ons cluppie zoals Rem eerder al noemde heel veel miljoenen opleveren. Dus Vitesse laat deze spelers niet voor een appel en een ei uit de Gelredome vertrekken.

Zoals al aangegeven is zou je blij kunnen zijn dat je binnen de normen van FFP blijft.
Maar ik vind dat je pas blij kan zijn wanneer er structureel een goed lopend en gezond bedrijf staat, waarbij de financiële hulp van de eigenaar niet nodig is.
Meer omzet valt zeker te behalen en dat ligt voor een deel aan het scoutingsbeleid en sponsorwerving, is mijn mening. En dit heeft indirect invloed op de bezoekersaantallen....

Waar de omzet rond de 13 miljoen zit en de lasten boven de 28 miljoen heb je nog een heel lange weg te gaan. Dat jij hier zo luchtig over doet snap ik niet.

De Wit komt een beetje nerveus over de man die de club leid, Lijd met een lange ij zo te zien.

Een voetbalclub is geen echt bedrijf. je moet het meer zien als een bedrijf in wording met een veelbelovend product waarvan de marktwaarde nog alle kanten op kan. Toch, als je dat wel als gewoon bedrijf leest, zit er gestage vooruitgang in. Propper is niet geboekt omdat zijn transfer na 1 juli viel. Scheelt al heel veel. Loonkosten fiks omlaag terwijl het aantal FTE zelfs iets hoger is dan vorig jaar. De Russische eigenaar stort dit jaar 13,8 miljoen tegen dik 17 miljoen vorig jaar. Een vermogen van boven de 33 miljoen; solvabiliteit van dik 88% (!); kon daar eens om in het echte bedrijfsleven.
De pure bedrijfsomzet is ongeveer gelijk gebleven; sponsoring wat hoger, ik denk de recette wat lager gezien de gelijkblijvende bezoekersaantallen en de vele kortingsacties. Doe je ook niet zoveel aan op korte termijn. Betere werving van sponsoren levert dan meer op.
Dit jaar worden de cijfers volgens mij nog weer beter als we met zijn allen (voetballers, staf, clubmensen, eigenaar, supporters etc.) zo door gaan.

We hebben vaak kritiek geuit op Joost de Wit en de zijnen, maar ik moet nu toch wel mijn waardering uitspreken over de wijze waarop de leiding onze club door deze moeilijke periode heen loodst. In het verleden is met de financien soms wat al te roekeloos omgegaan.
Het is te vergelijken met een gezin die ook rekening moet houden met de inkomsten en uitgaven en als hierin de uitgaven de overhand krijgen roep je de problemen over jezelf af. Je komt dan in feite onder curatele te staan en het zal beslist geen pretje zijn als je dat overkomt!
Dus ik vind, dat Vitesse goed bezig is.


Inloggen en reactie plaatsen