Vitesse terug naar de basis

Vitesse gaat terug naar de basis. De Arnhemse eredivisionist moet gaan snijden in haar uitgaven. Het operationele verlies - de som van opbrengsten min uitgaven zonder transferopbrengsten - over het seizoen 2009|2010 bedraagt ruim € 2 miljoen.

Hierdoor dreigt een tekort aan liquiditeiten. De consequentie hiervan is dat op allerlei fronten bezuinigingen noodzakelijk zijn, met name op het gebied van (spelers)salarissen. Vitesse gaat hier op inspelen door het operationele verlies op de kortst mogelijke termijn terug te brengen naar nul. “Er wordt onder andere een plafond voor spelerssalarissen ingevoerd dat fors lager ligt dan het huidige niveau,” zegt voorzitter van de Raad van Commissarissen Maasbert Schouten.

Schouten: “De economische tijden zijn aanzienlijk minder dan wij één à twee jaar geleden hadden gedacht en deze ontwikkeling speelt de gehele bedrijfstak betaald voetbal parten. Dit leidt er mede toe dat Vitesse te maken heeft met verminderde inkomsten uit TV-gelden en  sponsoring. Maar het verlies is niet alleen toe te schrijven aan de crisis. Ook de sportieve prestaties van het eerste elftal zijn achtergebleven bij onze verwachtingen en die van onze supporters. Dat heeft gevolgen gehad voor de toeschouwersaantallen, die afgelopen seizoen gedaald zijn. Bovendien hebben enkele door ons gemaakte keuzes ongelukkig uitgepakt.”

“De huidige economische situatie vraagt om een duidelijke richting. Wij willen een voetbalclub zijn die aantrekkelijk is voor de buitenwereld. Bovenaan staan, natuurlijk, de sportieve prestaties op het veld. Daarna komt alles wat goed voetbal mogelijk maakt, supporters, sponsors, de organisatie. Er zijn dan ook twee fronten waar we nadrukkelijk gaan investeren. De commerciële afdeling en de jeugdopleiding krijgen een kwaliteit- en kwantiteitsimpuls. Een florerende commerciële organisatie kan een belangrijke bijdrage leveren aan de omslag naar toekomstige groei. Daar hoort ook bij dat bestaande relaties meer aandacht krijgen. Binnen alle geledingen zijn wij verder vooral op zoek naar nieuwe combinaties van bestaande middelen, want dat biedt nieuwe mogelijkheden. Met relatief kleine en doeltreffende acties grote resultaten halen, dat is de belangrijkste opdracht die wij onszelf gesteld hebben voor het komende seizoen.”

Schouten vervolgt: “Talent ontdekken en ontwikkelen, dat is waar wij goed in zijn. Een goede jeugdopleiding is van groot belang. Daartoe versterken wij de Vitesse/AGOVV Voetbal Academie, die overigens al jaren vier sterren krijgt toebedeeld van de KNVB, zodat deze uitgroeit tot de top van Nederland. Veertig procent van de huidige selectiespelers is al eigen
kweek en veertig procent is onze ondergrens. Hiertoe zullen we onder meer de door ons opgeleide spelers langer aan de club moeten te binden. Onze supporters verwachten dat ook van ons. Zij willen zich kunnen identificeren met de spelers en dat gaat gemakkelijker met spelers uit de regio die bekend zijn met de eigen voetbalcultuur.”
 
Schouten is ondanks de druk op de liquiditeiten positief over de toekomst van Vitesse: “We moeten vooral niet vergeten wat er allemaal wel goed gaat. Onze A1 is gepromoveerd naar de Eredivisie, de E en D pupillen eindigden eveneens bovenaan de ranglijst, Jong Vitesse was lang kampioenskandidaat, er was opnieuw een doorbraak van eigen kweek en een volgende lichting aanstormend talent staat alweer klaar. Daarnaast zijn wij er in geslaagd om in economisch slechte tijden een nieuwe hoofdsponsor Zuka aan ons te binden en een grote partner, Dong ENERGY. Maar ook in de samenleving zijn we, sinds we ons in 2006 serieus bezig gingen houden met maatschappelijke verbondenheid, inmiddels diep geworteld. De stichting Vitesse Betrokken werkt,  veelal in samenwerking met de gemeente Arnhem, met succes aan maatschappelijke thema’s als jeugdwerkeloosheid en jeugdcriminaliteit. Vitesse Dichtbij, het eigen televisieprogramma van de club, trekt ruim 200.000 kijkers per week en we werken momenteel eveneens aan een strategische samenwerking met de Supportersvereniging Vitesse.”


Reacties (0)

Vitesse is niet aansprakelijk voor de reacties die geplaatst worden op de website en behoudt het recht in te grijpen waar nodig. De redactie hoopt dat supporters bij het posten hun gezond verstand gebruiken. Heb respect voor iedereen, zowel binnen als buiten Vitesse. Voor meer informatie omtrent de regels over het geven van reacties op nieuwsberichten, ga naar www.vitesse.nl/policies.


Inloggen en reactie plaatsen