Docu Bert Jacobs: hotseknotsbegoniavoetbal

Bert Jacobs, trainer van Vitesse tussen 1987 en 1992, heeft een overweldigende herinnering achtergelaten in Arnhem. Hij introduceerde de term ‘hotseknotsbegoniavoetbal’ en zijn humor was kenmerkend. Een mooie documentaire is nu te zien bij FOX Sports.

image
Een zeer aimabele persoonlijkheid met veel verstand van voetbal en geliefd bij velen. Jacobs was dan ook succesvol in Arnhem. Onder leiding van de oefenmeester promoveerde Vitesse in 1989 naar de Eredivisie. Het seizoen daarop werd direct Europees voetbal behaald na een zeer verdienstelijke vierde plaats. Southfields maakte, in opdracht van Vitesse TV, een bijzondere documentaire over de helaas in 1999 op 58-jarige leeftijd overleden Jacobs.

In de documentaire komen onder meer Jan Jongbloed, Raimond van der Gouw, Edward Sturing, René Eijer, Frans Thijssen en familie en vrienden van Jacobs aan het woord. Sturing is, net als de anderen, vol lof over Jacobs: “Ik had gelijk veel respect voor Bert Jacobs. Hij zorgde voor sfeer en de binding. Iedereen ging voor hem door het vuur. De geest van Bert Jacobs moet altijd een onderdeel van Vitesse blijven.”
image
Ook huidig keeperstrainer Raimond van der Gouw bewaart warme herinneringen aan Jacobs: “Er werd gelachen en van alles en nog wat gedaan. Maar op het moment dat de spelers er moesten staan, stond de groep er ook. Dan werd er ook keihard gewerkt. Dat voelde Jacobs perfect aan.”

De eerste Vitesse-documentaire van dit seizoen is op de volgende momenten te zien op FOX Sports: 

Donderdag 17 november
21.00 uur | FOX Sports 1
22.00 uur | FOX Sports 5

Vrijdag 18 november
22.00 uur | FOX Sports 5

Zaterdag 19 november
16.30 uur | FOX Sports 3

Maandag 21 november
21.30 uur | FOX Sports 5

Dinsdag 22 november
23.00 uur | FOX Sports 5

Woensdag 23 november
21.00 uur | FOX Sports 5
image

 

Reacties (5)

Vitesse is niet aansprakelijk voor de reacties die geplaatst worden op de website en behoudt het recht in te grijpen waar nodig. De redactie hoopt dat supporters bij het posten hun gezond verstand gebruiken. Heb respect voor iedereen, zowel binnen als buiten Vitesse. Voor meer informatie omtrent de regels over het geven van reacties op nieuwsberichten, ga naar www.vitesse.nl/policies.

Tja, dat was me een trainer. Die maakte tenminste wat los bij de spelers !
Liet ze na vermogen spelen.
Precies wat we nu in het huidige team missen !!
Misschien maakt deze documentaire wat los of is dat een stille hoop van mijn kant ?

Natuurlijk maakt dat wat los... alleen niet bij de spelers van nu. En juist dat is nodig. Er is geen team dat beter gaat spelen als er naar oude beelden van tientallen jaren terug gekeken wordt. Was dat wel zo dan hadden trainers van ajax, psv, feijenoord en noem nog maar wat prijzenwinnende clubs het een stuk makkelijker. Dvd-tje voor of na de training er in en winnen maar..

Geweldige man en een geweldig voorbeeld van een trainer die absoluut het maximale uit een ploeg kon halen. Met spelers die het vooral van hun onverzettelijkheid moesten hebben als Edward Sturing, Bos en Straal aangevuld met goede middenvelders als Eijer, Van den Brom en Laamers een aanval met Bartje van Excelcior, en een Ricky van de amateurs en een oude vedette als Thijssen wist deze toptrainer de Nederlandse hegemonie totaal te verstoren. Na Bert Jacobs is het nooit meer leuker geweest bij Vitesse. Gouden tijden die ik voor altijd koester.

Bert had voor het hele seizoen zo'n 12 man nodig (Robero Straal als nr. 12 in de pikorde) en wist een uitstekend gemotiveerd team op de grasmat te presenteren met attractief voetbal. Inderdaad dat waren gouden jaren, helaas geschiedenis!

Bert Jacobs , een geweldenaar, en jan jongbloed sloot fantastisch bij hem aan. In die tijd was Vitesse een familie (Karel Aalbers ) er was ook goed elftal dat direct van de 1ste divisie na promotie meteen Europa ingingen. Zeer sterke achterhoede met Theo, sturing, Vermeulen etc. Ook (eijer) zie filmpje boven en Martin laamers en vele andere. Stuk voor stuk jongens met passie en inzet
Voor Jacobs moet ook een zichtbaar aandenken blijven.


Inloggen en reactie plaatsen