Gouden Vitessenaar Martin Esveld 75 jaar

Gouden Vitessenaar Martin Esveld viert vandaag, 19 augustus, zijn 75e verjaardag. Esveld is, naast oud-speler en oud-stadionspeaker van de club, op dit moment enkele dagen in de week actief als coördinator van de rondleidingen en beheerder van het ‘Home of History’ in GelreDome. Vitesse.nl sprak met de jarige Esveld over zijn Vitesse-verleden, zijn passie voor muziek en zijn jaren als stadionspeaker.

Clubman met ‘geel-zwart hart’
Als kleine jongen kwam Martin Esveld voor het eerst in aanraking met Vitesse. “Als jongen van twaalf ging ik met mijn vader mee naar wedstrijden van Vitesse. Lid worden kon nog niet in die tijd, omdat Vitesse alleen maar junioren had. We praten over de jaren direct na de Tweede Wereldoorlog. Er was verder niet zoveel in Arnhem. Er was een voetbal-, gymnastiek- en zwemvereniging. Voor mij stond voetbal op nummer één. Niet alleen het kijken naar wedstrijden van Vitesse, maar ook de activiteiten die in de zomer werden georganiseerd staan mij bij.” Esveld speelde zelf ook voor Vitesse, naar eigen zeggen was hij niet één van de betere voetballers. “Ik ben als jongen van 14 lid geworden van Vitesse. In de junioren elftallen heb ik altijd leuk gespeeld. Later ook nog enkele jaren in de senioren, maar het kijken naar voetbal vond ik leuker dan zelf op het veld staan. Ook muziek interesseerde mij op dat moment meer. Dat was niet gek, want de hele familie zat in de muziek. Iedereen speelde een instrument. Zelf heb ik altijd gitaar gespeeld. Door het gitaar spelen wilde ik meer met muziek gaan doen. Ik heb toen een contrabas gekocht en ben toen in een orkestje gaan spelen. Muziek heeft een groot deel van mijn leven ingevuld”, aldus Martin Esveld over zijn voorliefde voor muziek. 

image
Martin Esveld bij de hoofdingang voor een speciaal gemaakt spandoek

Stadionspeaker op zijn manier

Het feit dat Martin Esveld in een orkestje speelde en daar ook geregeld achter de microfoon verscheen, bracht hem in contact met de stadionspeaker van die tijd bij Vitesse. “Ik stond in het orkest ook af en toe achter de microfoon. Op een gegeven moment werd ik gebeld door de stadionspeaker van Vitesse om zijn rol over te nemen. Ik was al actief binnen de amateurtak van Vitesse. Uiteindelijk ben ik ruim 27 jaar stadionspeaker van Vitesse geweest.”

Martin Esveld heeft veel gebeurtenissen meegemaakt bij Vitesse, maar niet alleen tijdens wedstrijden van de geel-zwarten. “Iets wat heel veel indruk op me heeft gemaakt was een wedstrijd van FC Utrecht tegen HSV die in Arnhem werd gespeeld. Het liep helemaal uit de hand en de ME moest het veld op. Ik moest omroepen wat er gebeurde, het was voor mij de eerste keer dat ik in aanraking kwam met de ME. Verder heb ik bij Vitesse alleen maar mooie momenten meegemaakt als speaker. In de cabine op Monnikenhuize hadden we altijd de grootste lol. Het was vooral improviseren en alles leuk brengen. Ik ben trots op het feit dat wij in Nederland de eerste club waren die na een doelpunt muziek draaide. Wij maakten er een echte show van. Ik moet zeggen dat ik het wel af had gekeken vanuit Duitsland.”
Een legendarische uitspraak van de oud-stadionspeaker is toch wel ‘Dames en heren, het is zaterdagavond, bent u allemaal binnen? We gaan beginnen’. “Ik word nog steeds aangesproken als ik in de stad loop. Dat is natuurlijk erg leuk. Ik heb ook niet echt een talenknobbel en vroeger waren er alleen maar Nederlandse namen. Op een gegeven moment kreeg ik wat moeite met sommige spelersnamen. Ik was eigenwijs en wilde geen hulp van andere. Ik heb me nooit geschaamd voor het feit dat ik sommige namen niet helemaal correct uitsprak.”

Gouden Vitessenaar
Als beloning voor alle bewezen diensten voor Vitesse werd Martin Esveld in eerste instantie benoemd tot Zilveren Vitessenaar. Later werd hij, terecht, onderscheiden als Gouden Vitessenaar. “Ik was erg onder de indruk toen ik Gouden Vitessenaar werd. In de bestuurskamer hangen alle foto’s van de Gouden Vitessenaren. De meeste hebben allemaal iets anders gedaan dan ik, het zijn bijna allemaal mensen die een bestuursfunctie hebben gehad binnen de club. Ik ben dus best trots dat ik daar tussen hang. Mijn vader is te vroeg gestorven, maar ik weet zeker dat hij erg trots zou zijn op alles wat ik voor de club heb gedaan. Hij heeft mij als kleine jongen toch naar Vitesse gebracht.”

Het nieuws over de overname kwam volgens Martin Esveld op het juiste moment. “Dit hadden we nodig. Ik hoop dat ik er ook in de nieuwe situatie nog lang bij mag zijn. Ik hoop tijdens wedstrijden van Vitesse dan nu ook weer te genieten in een vol stadion. Ik ben nu vooral bezig met het coördineren van de rondleidingen. Het is echt een feest om mensen in GelreDome te mogen rondleiden. Het is een fantastisch stadion.”, zei de jarige Esveld in ‘zijn’ Home of History.

image
Martin Esveld heeft al enkele jaren de functie van stadionspeaker overgegeven aan Theo van Baal

Reacties (0)

Vitesse is niet aansprakelijk voor de reacties die geplaatst worden op de website en behoudt het recht in te grijpen waar nodig. De redactie hoopt dat supporters bij het posten hun gezond verstand gebruiken. Heb respect voor iedereen, zowel binnen als buiten Vitesse. Voor meer informatie omtrent de regels over het geven van reacties op nieuwsberichten, ga naar www.vitesse.nl/policies.


Inloggen en reactie plaatsen