Bakkerij Holleman, partner en leverancier

Diepgeworteld in Arnhem, net als Vitesse. Nuchter, serieus als het op brood en banket aankomt. En bovenal gezegend met een groot geel swert hert. Marco Holleman (52), eigenaar van de bekendste bakkerij in Arnhem en omstreken is trouw partner van Vitesse. Als sponsor en leverancier. Elke thuiswedstrijd is hij er met zijn gezin bij, in Gelredome. De rollen worden voor een keer omgedraaid, als Mijn Vitesse bij Marco op bezoek gaat, in zijn indrukwekkende bedrijfspand in Elst.

Marco Holleman, de Arnhemse bakker met een geel swert hert

Liefde voor Vitesse zit er in gebakken

“Dat kan niet anders, voor een jongen die in Arnhem geboren en opgegroeid is. Op Presikhaaf om precies te zijn, in de Vrij Nederlandstraat. Voetballend bij WIVOS en later bij VV Presikhaaf. Vitesse is een gegeven, al vanaf mijn kinderjaren. Mijn ouders waren fanatiek en betrokken, we waren er altijd bij met het hele gezin op Monnikenhuize. Ik op de jongenstribune, achter het doel. Die tribune heb ik trouwens nog wel eens schoongemaakt, om kaartjes te verdienen voor de Europacup.”

En nu is thuis Gelredome

“Precies. Het is hier anders, maar net zo thuis. Ik hebben een loge, samen met Theo Driessen van Albert Heijn. Het is altijd vermakelijk. Mijn vader is in ’97 overleden, maar mijn moeder gaat nog altijd mee, elke thuiswedstrijd is ze erbij. Uitwedstrijden volgt ze via haar radio. Mijn vrouw en drie zonen zijn er natuurlijk ook bij, onze dochter heeft meer interesse in paardensport.”

Je bent bevriend met John van den Brom

“Hij is een van mijn beste vrienden, door hem is de band met Vitesse nog sterker geworden. John nam me mee naar het spelershome. Ik ken veel spelers, maar ook veel mensen uit het team er omheen. Natuurlijk merk je dat dingen veranderen, vroeger kende alle spelers persoonlijk. Theo Bos kende ik goed, net zoals Theo Janssen, Nicky Hofs, Marc van Hintum en al die anderen. Tegenwoordig komen spelers van verder en vertrekken ze vaak sneller. Ook na de wedstrijd. Dansen op het biljard in het spelershome is er niet meer bij. De band met de spelers verandert, maar dat ligt natuurlijk net zo goed aan het verschil in leeftijd tussen hen en mij inmiddels.”

Je bent one of the guys

“Nou ja, zo voelde het in de jaren dat John een enorme ontwikkeling doormaakte en ik er met mijn neus bovenop stond. Ik heb mooie dingen meegemaakt met Vitesse, dat versterkt je gevoel voor de club natuurlijk wel.”

Zakelijk zijn Holleman en Vitesse al jaren partners

“Al ruim honderd jaar is ons bedrijf verbonden aan Vitesse. Er werd al een halve eeuw brood geleverd vóórdat ik geboren was. We leveren alles voor de spelers, klein zacht brood, harde broodjes, extra eiwitrijk brood en natuurlijk banket als er iets te vieren valt. Toen Vitesse 125 jaar bestond hebben we alle zoetigheden geleverd. We rijden iedere dag naar Papendal voor een levering in vers. Soms ga ik zelf, ik vind het altijd leuk om er even te zijn, bekenden tegen te komen.”

Ook voor thuiswedstrijden levert Holleman

“Zeker, alle belegde broodjes voor de staf, de beveiligers en de vrijwilligers bijvoorbeeld. Die broodjes worden hier in Elst opgehaald, traditiegetrouw op de ochtend van de wedstrijd. Eén keer ging het mis, op de dag van de derby tussen Vitesse en NEC. Alle broodjes werden keurig opgehaald. Maar een uur later stond er opnieuw iemand voor de deur. Nu wel van Vitesse, bleek. Wie de man was die er eerder met de buit vandoor ging? We zijn er nooit achter gekomen. Dat hij vermoedelijk uit Nijmegen kwam, lijkt logisch.”

Voor een ruim 100-jarige is Bakkerij Holleman zeer vitaal

“Dat komt omdat ons marktgebied veel breder dan Arnhem alleen is. Holleman is actief in een straal van 80 tot 90 kilometer rond Arnhem. We leveren vooral aan de institutionele markt; ziekenhuizen, verzorgingshuizen, hotels en instellingen. We hebben nog één winkel waar onze particuliere klant brood koopt; aan de Klarendalseweg.”

Onder jullie grote klanten zitten mooie bedrijven

“Alle klanten zijn mooi, vinden we. Maar bekenden zitten er natuurlijk wel bij. Beekse Bergen Resort is nieuw, ken je dat al? Een waanzinnig luxe safari-concept. Bekend is ook ziekenhuis Rijnstate natuurlijk en Van der Valk in Duiven.”

Over brood in het algemeen is best wat te doen

“Brood is negatief in het nieuws gekomen. Ineens werd vanuit verschillende hoeken beweerd dat het ongezond is. Eetgewoonten veranderen, dat is niet nieuw. Ineens wilde iedereen haver en spelt. Om actueel te blijven moet je luisteren naar de klant. Maar je moet ook eerlijk en bij jezelf blijven, alleen de beste ingrediënten gebruiken en een ambachtelijk procedé volgen. Geen ‘gezond’ brood faken door het met mout extra bruin te kleuren. We werken meer met desem en we zoeken naar eerlijke en gezonde ingrediënten. Holleman is een SKAL-gecertificeerd bedrijf, we voeren een mooi bio-assortiment dat onder andere in bedrijfsrestaurants en bij cateraars terecht komt.”

Nog even over die witte kadet Marco. Hoe actueel is die nog, qua voedingswaarde?

“Nog even geduld, er zit groot nieuws aan te komen. We komen binnenkort met een witte bol die over de skills van een supergezonde volkoren bol beschikt! Een extra product dat we in nauwe samenwerking met een van partners in de gezondheid ontwikkelen. Toch zal dit product ons traditionele zachte witte bolletje niet vervangen, want dat is nog altijd ons bestverkopende product. Kwalitatieve ingrediënten als hoogwaardige bloem in combinatie met een speciale stralingsoven zijn ons geheim. Bij Holleman nemen we de tijd, dat doet niet elke bakker. Die bolletjes blijven populair, we leveren ze zelfs aan groothandels.”

En aan Spanje…?

“En aan Spanje. Acht keer per jaar gaat er een grote levering van veertien pallets naar Spanje: Holleman’s witte bolletjes, meergranenbrood, krentenbrood en mueslibollen. Diepgevroren. We doen dit al twaalf jaar, tot groot genoegen van de Nederlanders aan de Costa’s die na een paar dagen totaal uitgegeten zijn op stokbrood.”

Holleman is sterk in bedrijfscatering

“Het is ook een lastige markt geweest, tijdens de crisis. We zagen het natuurlijk gebeuren, in de vijf jaar die het dieptepunt in de economie vormden. Logisch dat steeds meer mensen een trommeltje met boterhammen van huis mee namen naar de zaak. Maar gelukkig is alles ten goede gekeerd. We cateren op ruim 250 locaties, van kleinschalige retail tot horeca, van kantoren tot productiebedrijven.”

En al het lekkers wordt in Elst gebakken?

“Gebakken en verpakt. We zijn acht jaar geleden vanaf de Nieuwe Kade in Arnhem naar Elst verhuisd. Een ruimer en moderner pand, veel meer mogelijkheden. Hier werken dertig medewerkers. Administratieve krachten, orderpikkers, brood- en banketbakkers. Daarnaast hebben we chauffeurs die met acht wagens doorlopend met leveringen onderweg zijn. Holleman is een volcontinu bedrijf, waar van zondagochtend tot zaterdagmiddag wordt gewerkt.”

Bakken doen jullie ’s nachts

“Brood bakken we inderdaad ’s nachts, zodat het dagvers naar onze klanten kan. Overdag worden hier de veredelde producten gemaakt; appeltaarten, suikerbroden, tompouces. En met het allergrootste plezier taarten voor Vitesse, als het opnieuw iets te vieren is!”