Boek 'Vitesse in de jaren 70' gepresenteerd bij Football Memories

Vitesse-supporter en schrijver Ferry Reurink heeft een nieuw boek: 'Vitesse in de jaren 70'. Het eerste exemplaar van dit nieuwe boek over Vitesse werd op dinsdag 12 november uitgereikt aan oud-speler Roel Zaaijer, tijdens een bijeenkomst van ‘Vitesse Football Memories’. Dit alles vond plaats in supportershome Monnikenhuize. Eerder schreef Reurink onder andere al het jubileumboek 'Elke dag Vitesse'.

In het boek ‘Vitesse in de jaren 70’ schrijft Reurink over de ontwikkelingen van de Arnhemse voetbalclub op sportief en bestuurlijk vlak. Het is de periode waarin de opmars van het Nederlandse voetbal over de landsgrenzen plaatsvindt en Vitesse voor het eerst actief is in de Eredivisie. In 1977 wordt Vitesse kampioen in de Eerste Divisie en daarna maken de Arnhemmers drie seizoenen naam in de eliteklasse.

Het boek is binnenkort verkrijgbaar bij de (online) boekhandel en via Vitesse.nl/Webshop.

Football Memories
Vitesse Betrokken is in september gestart met Football Memories: een programma voor ouderen met dementie. In samenwerking met Pleyade zijn er veertien deelnemers uitgenodigd om elke twee weken een bijeenkomst bij te wonen in Supportershome Monnikenhuize. Om de bijeenkomsten zo laagdrempelig mogelijk te houden, staat het supportershome volledig in het teken van Football Memories. De ouderen nemen plaats aan een tafel, waar oude foto’s, krantenknipsels en memorabilia liggen. Verschillende memorabilia, zoals shirtjes, voetbalschoenen van vroeger en ouden lederen ballen met veters, zorgen voor een echte voetbalsfeer. Om herkenning te creëren wordt er gebruikgemaakt van kaarten die ontwikkeld zijn. Hierop staan oud-Vitessenaren en mooie herinneringen uit de clubhistorie afgebeeld. Aan de hand hiervan gaan vrijwilligers het gesprek aan met de deelnemers en proberen ze dieper in te gaan op herkenningspunten van een deelnemer. Deze vrijwilligersgroep, onder begeleiding van Martin Esveld, bestaat uit gidsen van Vitesse, Home of History-medewerkers en oud Vitesse-spelers. 

image

Het doel van dit programma is om het sociale isolement van ouderen te doorbreken. Hierbij wordt voetbal en geschiedenis ingezet als verbinding tussen ouderen. De deelnemers hebben vaak raakvlakken onderling, zoals affiniteit met Vitesse of simpelweg de stad Arnhem waar ze wonen of gewoond hebben. Hierdoor beleven de deelnemers gezamenlijk een gezellige en sociale middag. Daarnaast richten we ons tijdens deze middag op het creëren van herkenning voor de deelnemers. Een probleem van dementie is dat het geheugen op korte termijn verslechterd, maar gebeurtenissen op langere termijn intact blijven. Tijdens de bijeenkomsten wanen de ouderen zich weer in vroegere tijden, wat zorgt voor een feest van herkenning