Docu-donderdag: Hotseknotsbegonia (video)

Om deze moeilijke weken door te komen, staat elke donderdag een Vitesse-documentaire online. Deze week de docu: Hotseknotsbegonia.Bert Jacobs, trainer van Vitesse tussen 1987 en 1992, heeft een overweldigende herinnering achtergelaten in Arnhem. Hij introduceerde de term ‘hotseknotsbegoniavoetbal’ en zijn humor was kenmerkend.

Een zeer aimabele persoonlijkheid met veel verstand van voetbal en geliefd bij velen. Jacobs was dan ook succesvol in Arnhem. Onder leiding van de oefenmeester promoveerde Vitesse in 1989 naar de Eredivisie. Het seizoen daarop werd direct Europees voetbal behaald na een zeer verdienstelijke vierde plaats. Southfields maakte, in opdracht van Vitesse TV, een bijzondere documentaire over de helaas in 1999 op 58-jarige leeftijd overleden Jacobs.

In de documentaire komen onder meer Jan Jongbloed, Raimond van der Gouw, Edward Sturing, René Eijer, Frans Thijssen en familie en vrienden van Jacobs aan het woord. Sturing is, net als de anderen, vol lof over Jacobs: “Ik had gelijk veel respect voor Bert Jacobs. Hij zorgde voor sfeer en de binding. Iedereen ging voor hem door het vuur. De geest van Bert Jacobs moet altijd een onderdeel van Vitesse blijven.”

Ook huidig keeperstrainer Raimond van der Gouw bewaart warme herinneringen aan Jacobs: “Er werd gelachen en van alles en nog wat gedaan. Maar op het moment dat de spelers er moesten staan, stond de groep er ook. Dan werd er ook keihard gewerkt. Dat voelde Jacobs perfect aan.”