Oyf: ‘Samen achter Vitesse’

De selectie meldt zich volgende week alweer op Papendal om de voorbereiding op seizoen 2020|2021 te starten. Hoog tijd om in een nieuwe directie-update nog eenmaal terug te blikken op de afgelopen periode en vooruit te kijken naar wat komen gaat. Met onder meer een reactie van grootaandeelhouder Valeriy Oyf: “We staan samen achter Vitesse.”

In de afgelopen periode is er veelvuldig contact geweest tussen de directie en Raad van Commissarissen. De club stond én staat voor uitdagingen. Grootaandeelhouder Oyf spreekt zijn steun daarbij uit: “We staan samen achter Vitesse. Dat is nu misschien wel belangrijker dan ooit. Ik blijf de club steunen. En ik hoop dat zo veel mogelijk supporters, partners en businessclubleden dat ook blijven doen.”

Tijdelijke salarisverlaging
Algemeen directeur Pascal van Wijk gaat nog één keer nader in op wat de gevolgen voor de club zijn vanwege de coronacrisis. Van Wijk: “Het is inmiddels bekend dat de inkomstenderving voor het nieuwe seizoen naar verwachting tussen de vier en zeven miljoen euro betreft. We zijn er dan ook tevreden mee dat we afspraken hebben kunnen maken met spelers, technische staf en directie over een tijdelijke salarisverlaging. Daarnaast hebben we een beroep gedaan op collega’s die meer dan een x-bedrag verdienen. Wij hebben deze personen ook gevraagd om een loyaliteitsbijdrage op vrijwillige basis te leveren. Dit is onderdeel van het palet aan maatregelen om de club zo goed mogelijk door deze crisis te helpen. Al deze maatregelen worden met maar één doel voor ogen genomen: het moet bijdragen aan de toekomst van onze club.”

image

Seizoenkaartcampagne
Sinds de start van de seizoenkaartcampagne hebben al ruim 3.500 supporters hun seizoenkaart verlengd. Van Wijk: “Het is heel bijzonder om te zien dat zoveel supporters in deze moeilijke tijd trouw blijven aan de club. Zeker omdat tot woensdagavond grote onzekerheid bestond over de vraag wanneer supporters weer welkom zijn in de stadions. Die solidariteit bezorgt mij kippenvel. Daarnaast heeft ruim 75% van de seizoenkaarthouders van vorig seizoen afgezien van een vorm van tegemoetkoming. We voelen dat als warme steun voor de club. Door samen de schouders eronder te zetten bouwen we verder aan de toekomst van onze club.”

Afgelopen woensdag heeft een groot deel van het personeel van Vitesse gebeld met seizoenkaarthouders om persoonlijk te horen hoe het met hen gaat en om eventueel te helpen bij het verlengen van de seizoenkaart. En vandaag, vrijdag 26 juni, gaat de organisatie de regio in om vijfhonderd seizoenkaarthouders te verrassen met een goed gevulde goody bag met onder meer een mini barbecue (in samenwerking met partner Prins Petfoods en Hoogvliet) en een mini Vitesse-kit (in samenwerking met hoofdsponsoren Koninklijke Burgers’ Zoo en Nederlands Openluchtmuseum).

Daarnaast is de steun van oud-spelers ongekend. Zij hebben al ruim tweehonderd seizoenkaarten afgenomen, die zij schenken aan Vitesse Betrokken. Deze seizoenkaarten komen ten goede aan supporters en instanties die om uiteenlopende redenen zelf niet in staat zijn om seizoenkaarten aan te schaffen. Ook gaat een deel van de seizoenkaarten naar het zorgpersoneel, om hen te bedanken voor hun waanzinnige inzet van de afgelopen maanden.

Start seizoen 2020|2021
Terwijl op de achtergrond nog volop wordt gewerkt aan de consequenties van de coronacrisis, gaat het vizier ook al weer vooruit. Op woensdag 1 juli staat de eerste training van het eerste elftal op de planning. De dagen daarvoor melden de spelers zich voor het eerst weer op Papendal om fysieke testen te ondergaan. Van Wijk: “De eerste training zal er dit jaar helaas noodgedwongen anders uitzien dan de jaren hiervoor. Waar de eerste training normaal een evenement was waar zo’n 2.000 supporters naar toe kwamen, kan dat dit jaar helaas niet. Ondanks de versoepelingen kunnen we voorlopig nog geen risico’s nemen om grote groepen te ontvangen. Wel kijken we naar alternatieven, zoals het beschikbaar stellen van een livestream.”

Hoewel het oefen- en competitieprogramma nog niet bekend is, gaat de selectie van de nieuwe hoofdtrainer Thomas Letsch dus al wel van start. Van Wijk: “De staf heeft uiteraard goed gekeken naar de trainingsopbouw en rekening gehouden met de verschillende factoren. Zoals het er nu naar uitziet start de Eredivisie medio september. De voorbereiding is daarom in drie blokken verdeeld. De komende weken worden de trainingen opgestart, in het tweede blok komt de focus te liggen op oefenwedstrijden en in het derde en laatste blok wordt specifiek toegewerkt naar de start van de competitie.”

Daarnaast gaat Van Wijk in op de versoepelingen zoals die tijdens de persconferentie van woensdagavond 24 juni zijn aangekondigd: “We zijn blij met de beoogde versoepelingen. Het is een hoopvol begin, al zijn er ook in de nieuwe omstandigheden nog beperkingen en leven er bij zowel club als supporters nog vragen. Op de achtergrond zijn we bezig om te bekijken hoe we GelreDome tijdens wedstrijden coronaproof in kunnen richten. Daarnaast verstrekt de KNVB op woensdag 8 juli de vernieuwde protocollen. We kunnen niet wachten om jullie, uiteraard op verantwoorde wijze, weer te ontvangen. Waarbij natuurlijk seizoenkaarthouders voorrang krijgen.”