Head to Head: Vitesse vs Sparta Rotterdam

In speelronde 2 van de Eredivisie staat de jaarlijkse en traditionele Airborne-wedstrijd op het programma. Op zaterdag 19 september (18.45 uur) is Sparta Rotterdam de tegenstander in GelreDome. Dit zijn de feiten en cijfers bij het duel.

 • Vitesse en Sparta Rotterdam speelden voor het laatst op 14 april 2018 tegen elkaar in Arnhem. De geel-zwarten wonnen destijds met 7-0, de grootste Eredivisie-zege ooit voor Vitesse. Het duel met de Rotterdammers was toen bovendien de eerste na het ontslag van Henk Fraser, nu de trainer bij Sparta.

  image
 • Vitesse kwam in de laatste vijf thuisduels in de Eredivisie telkens op een 1-0 voorsprong. De laatste keer was in de laatste thuiswedstrijd voor de uitbraak van het coronavirus. Toen bleek de enige treffer van Jay-Roy Grot ook de winnende tegen FC Twente (1-0).

  image
 • Het duel tussen Vitesse en Sparta Rotterdam is een treffen tussen de twee oudste betaald voetbalclubs in Nederland. Vitesse stamt uit 1892, Sparta werd vier jaar eerder geboren: in 1888.

  image
 • Sparta Rotterdam begon het Eredivisie-seizoen met een 0-1 thuisnederlaag tegen Ajax. Ondanks een rode kaart voor Ajacied Nicolas Tagliafico na een half uur konden de Rotterdammers niet profiteren van de man-meer-situatie.

  image
 • Het afgelopen Eredivisie-seizoen won Sparta Rotterdam slechts twee van zijn dertien uitduels, bij ADO Den Haag (1-2) en RKC Waalwijk (0-1). De bewoners van Het Kasteel speelden verder drie keer gelijk en stapten acht keer als verliezer van het veld.

  image
 • Sparta Rotterdam produceerde in het openingsduel met Ajax maar drie schoten op doel. Ook in de voorbereiding had de ploeg moeite met scoren. In zeven oefenduels scoorde Sparta slechts zeven keer. Alleen Danzell Gravenberch (2) en de 17-jarige Emanuel Emegha (2) waren vaker dan één keer trefzeker.
 • image
 • Overleden Vitessenaren
  De afgelopen maanden is er veel gebeurd. Helaas is er ook een aantal grote Vitessenaren ons ontvallen. Daar willen wij graag nu, bij de eerste thuiswedstrijd van het seizoen, bij stilstaan. 

  Op woensdag 25 maart is Kees Bakker overleden. Kees vervulde verschillende bestuurlijke functies bij Vitesse en werd vanwege zijn grote verdiensten voor de club in 2016 uitgeroepen tot Gouden Vitessenaar. Kees was al geruime tijd ziek. Hij werd 76 jaar.

  In april overleed oud-spits, scout en bovenal betrokken en trotse Vitessenaar Bosko Bursac. Als spits was Bosko in Arnhem ongekend populair. Na zijn actieve carrière keerde hij terug bij Vitesse als scout. In 2010 werd Bosko benoemd tot Zilveren Vitessenaar. De Spits van de Balkan werd 74 jaar.

  Daarnaast staan we ook in het bijzonder stil bij het overlijden van oud-trainer Henk Wullems en de oud-spelers Frans Rikken en Hans van Roest. En natuurlijk bij alle Vitesse-supporters en andere bekenden die in het afgelopen half jaar zijn overleden. Daarom wordt voor de wedstrijd een minuut stilte in acht genomen.