Spors: “We zetten samen de schouders eronder” (video)

Vitesse speelt op zaterdag 19 september (18.45 uur) zijn eerste competitiewedstrijd in GelreDome na meer dan een halfjaar. In Arnhem is Sparta Rotterdam de tegenstander in het traditionele Airborne-duel. Daarnaast zijn er door de coronamaatregelen zo’n zesduizend toeschouwers welkom en nemen Edward Sturing, Nicky Hofs en technisch directeur Johannes Spors plaats in de dug-out vanwege de coronagevallen in de technische staf. In alles een bijzondere wedstrijd dus.

Afgelopen week werd de club op de hoogte gesteld van de besmette personen in de technische staf. “Vorige week vrijdag is één staflid positief getest en die is meteen naar huis gestuurd”, begint Spors. “Verder bleek iedereen gezond, ook toen we de dag daarna opnieuw een test hebben uitgevoerd met het oog op de oefenwedstrijd tegen FC Utrecht. Op maandag, een dag na de wedstrijd tegen RKC Waalwijk, kreeg een ander staflid toch klachten. Toen is er dinsdag een nieuwe test geweest, waaruit bleek dat andere stafleden ook positief hadden getest op het coronavirus.” Sturing, Hofs en Spors hebben telefonisch nauw contact onderhouden met hoofdtrainer Thomas Letsch en zijn staf. “Het gaat goed met ze. Iedereen voelt zich gezond en wil graag aan de slag, maar dat is momenteel natuurlijk niet toegestaan. We gebruiken nu online-mogelijkheden die er zijn om informatie uit te wisselen.”

image

Dat doet Spors met Sturing en Hofs, die tegen Sparta Rotterdam dus op de bank plaatsnemen. Net als Spors zelf. “Samen zetten we de schouders eronder om een goed resultaat te behalen tegen Sparta”, vertelt de technisch directeur. “Het was logisch om Edward en Nicky nu voor de groep te zetten. Zij hebben de kwaliteiten om Vitesse morgen de winst te bezorgen. Ik heb er alle vertrouwen in.”

Een bijzondere situatie dus, ook gezien de Airborne-omlijsting bij de wedstrijd. Spors: “Het liefst had je bij dit duel een vol stadion gehad om de veteranen te eren, maar we moeten het doen met de huidige omstandigheden. We zijn blij dat er nog zoveel supporters naar GelreDome kunnen komen. Dan voelt het als een echte voetbalwedstrijd en het is een extra motivatie voor ons om een goed resultaat neer te zetten. We hebben Sparta grondig geanalyseerd en het plan voor zaterdag ligt er. We zijn er klaar voor.”

Voor Sondre Tronstad en Max Clark komt het duel met Sparta Rotterdam nog te vroeg. Beide spelers zijn nog niet fit genoeg om deel uit te maken van de wedstrijdselectie.  

Overleden Vitessenaren
De afgelopen maanden is er veel gebeurd. Helaas is er ook een aantal grote Vitessenaren ons ontvallen. Daar willen wij graag nu, bij de eerste thuiswedstrijd van het seizoen, bij stilstaan.

Op woensdag 25 maart is Kees Bakker overleden. Kees vervulde verschillende bestuurlijke functies bij Vitesse en werd vanwege zijn grote verdiensten voor de club in 2016 uitgeroepen tot Gouden Vitessenaar. Kees was al geruime tijd ziek. Hij werd 76 jaar.

In april overleed oud-spits, scout en bovenal betrokken en trotse Vitessenaar Bosko Bursac. Als spits was Bosko in Arnhem ongekend populair. Na zijn actieve carrière keerde hij terug bij Vitesse als scout. In 2010 werd Bosko benoemd tot Zilveren Vitessenaar. De Spits van de Balkan werd 74 jaar.

Daarnaast staan we ook in het bijzonder stil bij het overlijden van oud-trainer Henk Wullems en de oud-spelers Frans Rikken en Hans van Roest. En natuurlijk bij alle Vitesse-supporters en andere bekenden die in het afgelopen half jaar zijn overleden. Daarom wordt voor de wedstrijd een minuut stilte in acht genomen.

Update corona testuitslagen
Uit de vrijdagavond ontvangen testresultaten blijkt dat, buiten de reeds bekende acht stafleden, alleen Jacob Rasmussen positief is getest. De overige stafleden, spelers en direct betrokkenen zijn negatief getest. Rasmussen heeft al sinds woensdag uit voorzorg geen contact meer gehad met medespelers en clubofficials en heeft de trainingen van donderdag en vrijdag overgeslagen.

Lees hier alle informatie over het wedstrijdbezoek aan GelreDome.