Reactie op nieuwe coronamaatregelen

Het kabinet komt met ingrijpende maatregelen. Die treffen heel de samenleving hard. Keihard. En dus ook het betaalde voetbal. Maar kennelijk is dit nodig. Veiligheid en gezondheid boven alles. Bij geen enkel (sport)evenement mag nu nog publiek aanwezig zijn. De komende drie weken. Dit is natuurlijk heel zuur. Te meer daar er geen enkel wetenschappelijk bewijs is tussen de aanwezigheid van publiek in een stadion en de stijging van het aantal corona-gevallen in Nederland.

En het voetbal heeft er echt alles aan gedaan en fors geïnvesteerd om een veilige situatie in stadions te creëren. Wij menen ook dat dat heel goed gelukt is en onderzoek wijst dit ook uit. We zijn hiervoor overladen door complimenten door lokale overheden. Desalniettemin kiest Den Haag nu voor deze maatregelen. Dit hebben wij te accepteren. Helaas. Het voetbal pakt zijn verantwoordelijkheid.

Het moeten spelen zonder publiek maakt natuurlijk wel dat de roep om steun uit Den Haag nog harder en luider wordt. Dat zal het kabinet ook begrijpen. Zoals ze dat eerder ook al deden.

En we gaan er vanuit dat als een ieder zich aan de nieuwe maatregelen houdt, wij weer zo snel mogelijk met publiek kunnen spelen. En weer direct op het niveau waar we nu ook op zitten.

Anders is de schade voor het voetbal en de overige sport in Nederland niet te overzien.

Namens het betaald voetbal in Nederland,
Eric Gudde, directeur betaald voetbal KNVB
Jan de Jong, directeur Eredivisie CV, ook namens alle clubs in de Eredivisie
Marc Boele, directeur Keuken Kampioen Divisie, ook namens alle clubs in de Keuken Kampioen Divisie

Reactie Vitesse
Algemeen directeur Pascal van Wijk reageert teleurgesteld: “Het besluit is een hard gelag voor de club, de supporters en de voetbalwereld in het algemeen. Ontzettend veel collega’s hebben dag en nacht gewerkt om het stadionbezoek – met succes – coronaproof in te richten. Daarnaast hebben onze supporters zich van hun beste kant laten zien. In onze thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam is gebleken dat ook in deze tijd een stadionbezoek veilig en verantwoord kan verlopen. We hebben hier vanuit verschillende hoeken complimenten voor gekregen. Dit rigoureuze besluit zagen we, na de vele goede voorbeelden, niet aankomen.”

Tegelijkertijd is er begrip: “Natuurlijk is het topprioriteit om het coronavirus onder controle te krijgen. De gezondheid en veiligheid staat voorop. Vanaf het begin van de coronacrisis hebben we duidelijk gesteld dat we de overheid en het RIVM volgen in hun adviezen en maatregelen. Ons rest op dit moment dan ook niets anders dan het opgelegde besluit te respecteren. Het is echter wel uitermate spijtig dat dit besluit vanavond is genomen door het kabinet. Temeer omdat er geen enkel wetenschappelijk bewijs is dat er een verband is tussen coronabesmettingen en een stadionbezoek. De voetbalwereld heeft heel zorgvuldig en gedetailleerd toegewerkt naar wedstrijden met beperkte capaciteit. Dat zag er hoopvol uit”, aldus de algemeen directeur.

Tot slot zegt Van Wijk: “We moeten opnieuw veerkracht tonen. Voetbal speel je voor je supporters. Vroeg of laat mogen we onze supporters weer verwelkomen. En dan gaan we weer laten zien dat dat in Arnhem goed verloopt. Want ook dit teleurstellende besluit krijgt ons niet klein. Met de kop omhoog werken we toe naar het moment waarop we onze supporters weer kunnen ontvangen.”