Vitesse medekoploper in Eredivisie na zege op PSV: 2-1 (video)

Vitesse is na zes duels medekoploper in de Eredivisie. In GelreDome werd PSV met 2-1 verslagen. Jacob Rasmussen scoorde de openingstreffer, waarna Olivier Boscagli vlak na de rust gelijkmaakte. Lang konden de Eindhovenaren echter niet van dat doelpunt genieten, want twee minuten later schoot Loïs Openda Vitesse naar de overwinning.

Thomas Letsch wijzigde zijn basiselftal op twee plaatsen ten opzichte van het duel tegen ADO Den Haag (0-2). Idrissa Touré verving de geschorste Oussama Tannane, waarmee de Duitser zijn basisdebuut maakte voor Vitesse. Centraal achterin keerde Danilho Doekhi terug en dat ging ten koste van Tomas Hájek. PSV miste maar liefst zes spelers, die besmet zijn met het coronavirus. Mohamed Ihattaren startte vanaf de aftrap en zorgde binnen de minuut voor het eerste wapenfeit van de Eindhovenaren. Zijn schot werd gevangen door Remko Pasveer. Daar bleef het lange tijd bij, want Vitesse had in de openingsfase veelvuldig de bal. De eerste mogelijkheid was bovendien direct raak. Maxi Wittek legde een hoekschop op het hoofd van Rasmussen en de Deense verdediger kopte binnen in de lange hoek: 1-0.

image

PSV probeerde na die openingstreffer direct te antwoorden met een afstandsschot van Ryan Thomas, die met moeite gekeerd werd door Pasveer. De Eindhovenaren kropen daarna iets meer uit hun schulp, maar echt gevaarlijk voor het doel werden ze niet. Vitesse kreeg na een half uur wel een grote kans via Sondre Tronstad, die na een goede combinatie met Daan Huisman en Touré op PSV-goalie Yvon Mvogo schoot. Vlak voor rust kreeg Ihattaren nog mogelijkheid, maar zijn schot ging naast het doel van Pasveer.

image

De bezoekers kwamen uitstekend uit de kleedkamer en kregen dan ook de eerste kansen van de tweede helft. Philipp Max zag een vrije trap stijlvol gekeerd worden door Pasveer en even daarna werd een schot van de Israëlische Evan Zahavi geblokt door zijn landgenoot Eli Dasa. De druk van PSV hield aan en de gelijkmaker viel dan ook snel. Olivier Boscagli kon een corner van Max geheel vrijstaand binnenkoppen en zorgde zo voor de 1-1.

image

Lang kon PSV niet genieten van die gelijkmaker, want twee minuten later kwam Vitesse voor de tweede keer in de wedstrijd op voorsprong. Broja kreeg alle tijd om een ploeggenoot aan te spelen, vond Wittek en hij legde af op Loïs Openda, die op randje buitenspel binnen wist te tikken: 2-1.

image

Met Hájek voor Huisman bouwde Letsch vervolgens wat extra defensieve zekerheid in, waardoor Riechedly Bazoer naar het middenveld verhuisde. Aan de andere kant vond juist een aanvallende wissel plaats met Donyell Malen voor Thomas. De Oranje-international zorgde direct voor gevaar door Max te bedienen, waarna het schot van de Duitser via Dasa en Pasveer onschadelijk werd gemaakt. Hoewel PSV de aanvallende intenties duidelijk kracht bijzette, was het echte offensief van korte duur. Grote mogelijkheden bleven uit, al drukte het Vitesse het wel steeds verder achteruit. De Arnhemmers beperkten zich tot verdedigen en leken onder de pressie van PSV te bezwijken, toen scheidsrechter Bas Nijhuis een overtreding zag van Dasa op Jorrit Hendrix. Nijhuis werd echter naar het scherm geroepen door VAR Danny Makkelie en besloot na het zien van de beelden alsnog geen strafschop te geven. Daardoor won Vitesse met 2-1 en is het na zes duels medekoploper in de Eredivisie.

image

Vitesse speelt volgende week zaterdag 1 november een uitwedstrijd tegen Willem II. In het Koning Willem II Stadion wordt er om 21.00 uur afgetrapt.