Darfalou schiet Vitesse naar zege op Feyenoord: 1-0 (video)

Vitesse heeft in eigen huis een nipte zege geboekt op Feyenoord: 1-0. Oussama Darfalou werd de matchwinner in GelreDome, met een goal vlak voor rust. Na de onderbreking stonden de Arnhemmers onder hoge druk, maar overleefde het de storm aan aanvallen van de Rotterdammers.

Ten opzichte van het gewonnen bekerduel met Willem II (0-2) onderging het basiselftal van hoofdtrainer Thomas Letsch één wijziging. Eli Dasa keerde terug op de rechtsbackpositie, waardoor Million Manhoef op de reservebank moest plaatsnemen. In GelreDome was de eerste grote kans voor de bezoekers. Mark Diemers legde een vrije trap op het hoofd van Eric Botteghin, waarna de verdediger hard op de vuisten kopte van Remko Pasveer. Vitesse deelde ook wat speldenprikjes uit met een poging van Openda en een snelle aanval vanaf de linkerkant. De mee naar voren gesnelde Dasa kon echter net niet bij de bal, nadat Tyrell Malacia er ternauwernood tussen kon komen.

image

Het spel golfde op en neer tussen twee ploegen die zich bij balbezit wat verder terugtrokken op eigen helft. Zo snelde de bedrijvige Openda langs Senesi, waarna zijn voorzet op Tannane maar net onderschept kon worden door de verdediging van Feyenoord en eindigde een rush van Bazoer met een schot over het doel van Feyenoord-goalie Nick Marsman. De Rotterdammers probeerden het een aantal keer van afstand, maar pogingen van Diemers en Jens Toornstra gingen naast het doel van Pasveer. Ook oud-Vitessenaar Bryan Linssen werd gevaarlijk, maar zijn inzet eindigde over. 

image

In de slotfase van de eerste helft kwam Vitesse op 1-0. Darfalou miste eerst nog oog in oog met Marsman, maar kreeg een minuut later de bal op een presenteerblaadje van Openda. Ongedekt kon de Algerijnse spits binnentikken en zo zijn zesde competitietreffer maken. Het was alweer de vijfde keer dit seizoen dat Darfalou de score opende voor Vitesse.

image

De eerste grote kansen in de tweede helft waren voor Feyenoord. Na een voorzet van Diemers kopte uitgerekend Linssen perfect in, maar Pasveer redde fantastisch op de poging van de aanvaller. In de rebound lag de Vitesse-goalie opnieuw in de weg met een knappe reflex en ook Jørgensen kon de bal niet binnenschieten. Daarmee nam de druk van Feyenoord toe en zette Advocaat er op het uur een extra aanvaller bij in de persoon van Luis Sinisterra. Hij kwam in het veld voor Leroy Fer. Aan de andere kant liet ook Vitesse zich zien. Matus Bero leek de score te verdubbelen, maar zijn inzet werd van de lijn gehaald door Toornstra.

image

Met de komst van Sinisterra en later ook Luciano Narsingh werd Feyenoord wat dreigender via de zijkanten van het veld. Via Malacia kwamen de bezoekers zo’n twintig minuten voor tijd door via de linkerkant. Na zijn voorzet ontstond er een scrimmage voor het doel van Pasveer en mocht Vitesse van geluk spreken dat de gelijkmaker niet viel. Linssen kreeg de bal immers op een presenteerblaadje, maar zijn geplaatste schot ging ruim over. Een streep van Uros Spajic scheerde de bovenkant van de lat. Feyenoord zette Vitesse in de slotfase met de rug tegen de muur en kwam meer en meer in de zestien van de Arnhemmers. Vele corners leverde echter niets op of een Vitessenaar stond in de weg om het gevaar onschadelijk te maken. Zelfs van vijf meter lukte het niet voor Botteghin, die zijn voet tegen een schot van Malacia kreeg en ook Sinisterra was dichtbij de gelijkmaker, maar zijn kopbal raakte de lat.

image

Vitesse speelt op woensdag 23 december het laatste duel van het jaar 2020. Dan gaan de Arnhemmers op bezoek bij AZ. In het AFAS Stadion wordt er om 16.30 uur afgetrapt.