Finale TOTO KNVB Beker definitief zonder publiek

Tijdens de finale van de TOTO KNVB Beker tussen Vitesse en Ajax op zondag 18 april zijn er definitief geen supporters welkom. Dit heeft de KNVB dinsdagmiddag bekendgemaakt.

Op de persconferentie van het kabinet op 23 maart zei minister De Jonge (VWS) dat hij de optie om de bekerfinale met publiek te laten spelen nog open wilde houden. Inmiddels is echter duidelijk dat alle mogelijke scenario’s zijn afgevallen. De datum van de finale naar achteren schuiven zodat op een later moment er wel publiek bij mag zijn, valt niet meer in te passen in het drukke speelschema. Alle nationale en internationale competities moeten zijn afgewerkt voordat het EK op 11 juni begint.

De organisatie van de bekerfinale is extra complex omdat de twee bezoekende clubs normaal allebei supporters meenemen naar De Kuip. Begin dit seizoen zijn zo’n 130 wedstrijden gespeeld met alleen thuispubliek. Hierdoor komt deze wedstrijd onder de huidige omstandigheden ook niet in aanmerking voor een fieldlabs evenement.

Algemeen directeur Pascal van Wijk reageert op het besluit dat de TOTO KNVB Bekerfinale definitief zonder publiek gespeeld gaat worden: “We balen verschrikkelijk. We hadden niets liever gewild dan dat er, al was het met een beperkt aantal, Vitesse-supporters bij de bekerfinale aanwezig zouden kunnen zijn. Tegelijkertijd zien we allemaal de ontwikkelingen in de samenleving en zijn de meeste maatregelen verlengd tot kort na de bekerfinale. We moeten dit besluit dan ook respecteren, al is het een grote teleurstelling.”

Van Wijk merkt dat de bekerkoorts toeneemt in Arnhem en omgeving: “Het is mooi om te zien dat de bekerfinale ontzettend begint te leven in de regio. De supporters met verschillende initiatieven, de John Frostbrug die geel-zwart kleurt, de vele vlaggen in de stad en alles wat er nog komen gaat. Des te harder komt het aan dat De Kuip op zondag 18 april leeg blijft. We gaan er alles aan doen om de beker weer mee te nemen naar Arnhem. We gaan strijden, voor onze club en onze stad.”