“We willen iedereen laten zien wie Vitesse is” (video)

Het overwinnen van de voorrondes van de UEFA Europa Conference was hét doel aan het begin van het seizoen. Omdat Vitesse wist te slagen in deze missie, door Dundalk FC en RSC Anderlecht uit te schakelen, willen de Arnhemmers ook in de groepsfase van het nieuwe Europese toernooi de club op de kaart zetten. Om te beginnen tegen NŠ Mura, dat donderdagavond om 18.45 uur de tegenstander is in het Ljudski vrt-stadion. Coach Thomas Letsch en verdediger Tomáš Hájek kijken uit naar de start van de strijd in Groep G.

Letsch: “Doel bereikt, nu nieuwe doelen”
“Het voelt, voor de hele groep en de staf, geweldig om hier te zijn. Voor een club als Vitesse is dit prachtig. We hebben er hard en lang voor gevochten. We hebben ontzettend veel zin in de poulefase”, zegt Letsch aan de vooravond van het openingsduel in Maribor. Het voelt voor de keuzeheer wel anders dan in de kwalificatierondes. “Het primaire doel is bereikt, nu is het tijd voor nieuwe doelen. We zijn hier niet zomaar, maar willen iedereen laten zien wie Vitesse is.” 

Met een 1-2 zege bij RKC Waalwijk op zak is Vitesse naar Slovenië afgereisd. Maar wat kunnen de Arnhemmers verwachten van NŠ Mura? “Ze zijn vorig jaar, in dit stadion, kampioen geworden in een aardige competitie. Ze hebben een sterk team, dat technisch flexibel is. Hun coach heeft goede ideeën. We hebben veel van hun duels gezien en weten dat het een behoorlijke uitdaging wordt. Al hun wedstrijden zijn close. Iedereen die denkt dat dit een makkie wordt, heeft het waarschijnlijk verkeerd. Maar natuurlijk hopen we te starten met drie punten. Dat zou de situatie een stuk prettiger maken, zeker met grote clubs als Tottenham Hotspur en Stade Rennais FC in de groep.”

image

Hájek: “Dit zijn de mooiste momenten”
Hájek is net zo energiek en gedreven als Letsch. “Ik voel dat we er allemaal klaar voor zijn. Afgelopen seizoen hebben we ons doel gehaald en nu staan we hier. Als voetballer heb je dromen en dit zijn wel de mooiste momenten”, zegt de Tsjechische verdediger, die dit seizoen gemiddeld 76,5 minuten per wedstrijd gespeeld heeft, tegenover bijna 20 minuten per wedstrijd in de vorige jaargang. “Natuurlijk is het altijd fijner om te spelen. Ik ben blij dat ik de kans van de trainer heb gekregen”, aldus Hájek, die geldt als de oudste speler in de Vitesse-selectie. “Ik probeer de jongens te helpen waar het kan, maar de meesten zijn al slim en leergierig genoeg. En we proberen elkaar altijd te helpen en aan te moedigen.”

image

NŠ Mura vs Vitesse
NŠ Mura is nog nooit eerder de opponent van Vitesse geweest, maar speelde in het seizoen 2020/2021 nog wel tegen PSV in de derde voorronde van de Europa League. Deze ontmoeting werd ruimschoots in Eindhovens voordeel beslecht (1-5). Een grappig gegeven is dat het huidige NŠ Mura opgericht werd op 14 mei 2012, exact 120 jaar nadat Vitesse het levenslicht zag (14 mei 1892). De club kent wel twee voorgangers: NK Mura (1924-2004) en ND Mura 05 (2005-2013). NŠ Mura won vorig seizoen voor het eerst de Sloveense Prva Liga, waar het toen pas bezig was aan haar derde seizoen. Tot slot is Matic Maruško tegen Vitesse geschorst, omdat hij rood pakte tegen Sturm Graz.

image

De aftrap van NŠ Mura vs Vitesse is donderdag om 18.45 uur. De scheidsrechter van dienst is de Zweed Mohammed Al-Hakim, die bijgestaan wordt door assistent-scheidsrechters Fredrik Klyver en Niklas Nyberg en vierde official Adam Ladebäck.