Matus Bero: “We willen de veteranen trots maken” (video)

Met de 1-2 winst bij RKC Waalwijk en de Europese 0-2 overwinning op NŠ Mura is het al een goede week voor Vitesse. De week kan echter nóg mooier worden, omdat komende zondag het Airborne-duel op de rol staat voor geel-swert. Coach Thomas Letsch en middenvelder Matúš Bero blikken vooruit op deze altijd bijzondere wedstrijd.

Europese start
Na terugkomst vanuit Slovenië ging het eerst nog even over de uitstekende start van Vitesse in de UEFA Europa Conference League. “Ik heb ervan genoten”, kijkt Letsch terug. “Het blijft speciaal om op dit Europese decor uit te komen en het is extra mooi dat we een goede wedstrijd hebben neergezet. Er valt nog altijd genoeg te verbeteren – we hadden bijvoorbeeld meer goals kunnen maken – maar het is top dat we drie punten hebben gepakt met een clean sheet. Het is ook super dat onze supporters erbij waren. Dat gaf ons een boost.”

image

Bero was één van de uitblinkers tijdens de driepunter in Maribor. Toch blijft de Slowaak bescheiden. “Het was een goede wedstrijd van het hele team. We hebben een behoorlijk niveau gehaald en zijn daardoor goed gestart aan de Conference League. We zijn er blij mee en het is belangrijk, maar we moeten nu weer snel door.”

image

Airborne-duel
Door naar het Airborne-duel met FC Twente dus. “Een club die goede transfers heeft gedaan”, weet Letsch. “Ze beschikken over een combinatie van verschillende kwaliteiten en hebben een goede trainer. Het wordt weer een uitdaging. Maar we focussen ons vooral op onszelf”, zegt de trainer, die vorig seizoen de Airborne-wedstrijd (2-0 tegen Sparta Rotterdam) moest missen. “Ik heb er veel over gehoord. Het is een speciale en belangrijke traditie, die veel voor de mensen en de regio betekent. Ook de Airborne-wedstrijd en de bijzondere sfeer daaromheen geven ons weer een boost. Het is jammer dat de veteranen er niet bij kunnen zijn, maar ze zullen geëerd worden.”

image

Bero kan de Airborne-wedstrijd voor de vierde maal spelen. Het is een duel waar hij altijd enorm naar uitkijkt: “Het is een mooie en belangrijke wedstrijd voor de club en de stad. Het is altijd speciaal om de activiteiten en het Airborne-shirt te zien. Je merkt en voelt het ook in de stad. Er komen ook altijd veel supporters naar dit duel toe. Omdat de veteranen er nu niet bij kunnen zijn, zullen we ze missen. Maar we gaan voor ze strijden, omdat we ze trots willen maken. Voor hen willen we de winst pakken.”