De Gelderse derby wacht: “Karakter tonen en met het hart spelen” (video)

Er staat een bijzondere week te wachten op Vitesse. Komende donderdag komt het grote Tottenham Hotspur op bezoek in een volgepakt GelreDome, maar dat is voor latere zorg. Eerst liggen de gedachten en de focus volledig bij de Gelderse derby tegen NEC, die komende zondag om 14.30 uur begint in het Goffertstadion. Coach Thomas Letsch en middenvelder Sondre Tronstad kijken uit naar de eerste ontmoeting met de Nijmeegse rivaal sinds april 2017.

Intensiteit en passie
Letsch en diens staf zijn de ploeg, na de interlandbreak, aan het klaarstomen voor het altijd beladen duel. “Een derby is altijd speciaal”, weet Letsch. “Elke ploeg wil natuurlijk de winnaar van de regio zijn. De derby is zéér belangrijk voor de supporters. Iedereen realiseert zich dat heel goed en weet wat hem te doen staat. Het team is gretig”, benadrukt de trainer. In Oostenrijk maakte hij de ‘Wiener Derby’ tussen Austria Wien en Rapid Wien meermaals mee, maar de Gelderse derby is nieuw voor hem. “De sfeer zal speciaal zijn. We moeten een goede intensiteit en passie brengen – net als tegen Stade Rennais FC en Feyenoord – maar deze elementen moeten wel in balans blijven met het voetbal zelf. We moeten ons niet té veel laten leiden door het sentiment, maar ook ons plan volgen.”

Aan de zijde van Vitesse ontbreken komende zondag naast de geschorste Matúš Bero en Thomas Buitink ook Daan Reiziger en Million Manhoef. Laatstgenoemde is woensdag geopereerd aan zijn knie. Markus Schubert en Nikolai Baden Frederiksen kampten voor de interlandbreak met wat klachten, maar Letsch geeft aan dat het duo volledig hersteld is.

image

Met het hart spelen
Een speler die graag dit soort wedstrijden speelt is bij uitstek Tronstad. De middenvelder kijkt dan ook uit naar zijn eerste Gelderse derby. “Ik hou van dit soort wedstrijden”, aldus de Noor, die dit seizoen nog maar 55 minuten miste. “Ik heb een paar derby’s in Noorwegen gespeeld en vind het elke keer weer een mooie ervaring. Ik heb de afgelopen weken al gevoeld dat deze wedstrijd enorm belangrijk is voor beide clubs en hun supporters. Ik ben benieuwd naar de sfeer. We moeten karakter tonen en met het hart spelen. We gaan uiteraard vol voor de drie punten.”

De Gelderse derby
Vitesse en NEC hebben elkaar 56 keer eerder ontmoet in de Eredivisie. De Arnhemse balans is positief, met 21 zeges, 16 remises en 19 nederlagen. De laatste editie speelde zich af op 2 april 2017, toen Vitesse dankzij een dubbelklapper van Ricky van Wolfswinkel met 2-1 wist te winnen. In De Goffert werd het dat seizoen 1-1 in oktober 2016. Bijzonder in dat duel was de eerste goal voor Vitesse van voormalig NEC’er Navarone Foor. In het afgelopen decennium won Vitesse tweemaal in Nijmegen: met 2-3 in het seizoen 2013|2014 (dankzij een late goal van Lucas Piazon) en met 0-1 in het seizoen 2011|2012 (met Giorgi Chanturia als matchwinner).

image

Vitesse staat na acht speelronden twee punten boven NEC, op de achtste plaats. De Arnhemmers wisten drie van hun vier uitduels te winnen. Alleen PSV heeft dit seizoen ook al drie keer buitenshuis gewonnen. Bero en Buitink zijn dus geschorst voor het duel in Nijmegen. Riechedly Bazoer staat op scherp in aanloop naar de derby, die gefloten zal worden door Allard Lindhout. De scheidsrechter wordt bijgestaan door assistent-scheidsrechters Sander van Roekel en Rens Bluemink en vierde official Sander van der Eijk. Jeroen Manschot en Freek Vandeursen opereren respectievelijk als VAR en AVAR vanuit het ‘Replay Center’ in Zeist.

Bekijk hier de Vitesse TV-special ‘De strijd om de Gelderse glorie’.