Vitesse verslaat Tottenham Hotspur in uitverkocht huis

In een uitverkocht GelreDome heeft Vitesse donderdagavond gewonnen van Tottenham Hotspur. De Engelse topclub werd met 1-0 verslagen dankzij een doelpunt van Maxi Wittek. Met deze zege klimmen de Arnhemmers naar de tweede plek in poule G van de UEFA Europa Conference League.

image

Wekenlang keken Arnhem en omgeving al uit naar het duel met de 'Spurs'. En dat was zichtbaar op de tribunes. Bijna 24.000 supporters waren afgereisd naar GelreDome om de wedstrijd te aanschouwen. Ten opzichte van de Gelderse derby voerde Thomas Letsch één wijziging door. Matús Bero keerde terug in de basis ten koste van Yann Gboho.

image

Met het vertrouwen uit de gewonnen derby begonnen de Arnhemmers sterk. Dat leverde Vitesse al in de derde minuut de eerste kans op. Nikolai Baden Frederiksen zag zijn inzet vanuit een moeilijke hoek gekeerd worden door doelman Pierluigi Gollini. Ook Eli Dasa kwam in kansrijke positie. Zijn schot ging via een Spurs-been over het doel.

image

De ploeg van Thomas Letsch vervolgde de zoektocht naar de openingstreffer. Eerst via afstandsschoten van Loïs Openda en Wittek en daarna via Jacob Rasmussen. De Deen verlengde een corner met zijn kruin, maar zag de bal rakelings voorlangs verdwijnen. De Engelsen probeerden het via Giovani Lo Celso. Hij prikte de bal over het doel van Markus Schubert.

image

Het was de Bryan Gil die direct na rust erg gevaarlijk was. Hij schoot de bal tegen de lat en zo ontsnapte Vitesse ternauwernood aan een tegentreffer. Heel even leken de Arnhemmers van hun stuk gebracht, maar het duurde niet lang voordat de volgende mogelijkheden zich aandienden. Na een snelle omschakeling opende Dasa met een goede pass op Openda de aanval. De Belg kwam net een teenlengte te kort. Een paar tellen later was de aanvaller opnieuw dichtbij, maar hij werd gestopt. 

image

Maar ook Dasa liet zich gelden. De Israëliër schoot tweemaal van afstand. Eenmaal belandde de bal naast het doel en zijn tweede poging werd gepakt door de Spurs-keeper. Vitesse bleef knokken en kwam in de 78ste minuut niet onverdiend op voorsprong. Na een assist van Dasa maakte Wittek de 1-0 vanuit een volley. Het stadion ontplofte. 

image

In de slotfase probeerde Tottenham Hotspur nog, maar tot echte kansen kwam het niet. Zo eindigde de wedstrijd in een 1-0 zege. In Slovenië verloor NŠ Mura met 1-2 van Stade Rennais FC. De drie punten voor Vitesse zorgen ervoor dat de club boven Tottenham Hotspur uitklimt en met zes punten op een tweede plek staat. 

image

Vitesse speelt zondag de volgende wedstrijd. Dan nemen de Arnhemmers het in Gelredome op tegen Go Ahead Eagles. Het duel start om 14.30 uur. Tickets zijn hier verkrijgbaar. 

Vitesse vs Tottenham Hotspur 1-0 (0-0)

78’ Wittek 1-0

Gele kaarten: 13’ Bero; 41’ Bergwijn; 72’ Sanchez; 74’ Scarlett; 80’ Winks; 81’ Wittek; 90' Buitink

Opstelling Vitesse
Schubert (K), Dasa, Doekhi (C), Rasmussen, Openda (90' Oroz), Tronstad, Darfalou, Bazoer, Frederiksen (84’ Buitink), Bero, Wittek (87' Hájek)

Reserves Vitesse
Houwen (K), Van Haveren (K), Oroz, Hájek, Von Moos, Gboho, Domgjoni, Yapi, Buitink, Vroegh, Cornelisse, Huisman

Opstelling Tottenham Hotspur
Gollini (K), Sanchez, Winks, Gil, Rodon, Lo Celso, Alli, Bergwijn, Tanganga, Davies, Scarlett (75’ Markanday)

Reserves Tottenham Hotspur
Austin (K), Clarke, White, Nile, Fagan-Walcott, Cesay, Michael Craig, Matthew Craig, Lyons-Foster, Markanday