Vitesse Betrokken, Nederlands Openluchtmuseum en Hornbach laten kinderen weer buiten spelen

Vitesse Betrokken, het Nederlands Openluchtmuseum en Hornbach hebben de handen ineengeslagen om een gezamenlijke wens uit te laten komen. Het is deze drie partijen in de afgelopen week namelijk gelukt om kinderen weer naar buiten te krijgen en ouderwetse spelletjes met elkaar te laten spelen. Op vier Arnhemse basisscholen werden de Vitesse GOALS-lessen vervangen door ‘de Oudhollandse Spelen’.

image

Het Vitesse GOALS-schoolprogramma richt zich op het aannemen van een gezonde leefstijl bij kinderen van 6 tot en met 12 jaar en wordt aangeboden op basisscholen. Het is een jaarlijks terugkerend programma van twaalf weken, dat uit de volgende drie onderdelen bestaat: pauzesport, theorie in de klas en het naschoolprogramma.

Eén dag in het Vitesse GOALS-programma zal voortaan in het teken staan van de Oudhollandse Spelen. Deze dag wordt verzorgd door museumdocenten van het Nederlands Openluchtmuseum (NOM) en medewerkers van Hornbach Duiven. Op de desbetreffende dag zal een museumdocent van het NOM de school bezoeken en samen met de Vitesse GOALS-coach een korte presentatie geven. De museumdocent focust zich hierbij op geschiedenis, oude spellen en het speelgoed van vroeger. In het naschoolse gedeelte gaan de kinderen aan de slag met het maken van speelgoed, hetgeen geheel verzorgd wordt door Hornbach.

image

Met al het bouwmateriaal van Hornbach kunnen de kinderen zelf stelten en bloklopen maken. Daarnaast helpt de museumdocent van het Nederlands Openluchtmuseum om springtouw ‘te slaan’, zoals dat vroeger ook gedaan werd. Het doel van deze samenwerking is om de leefwereld van de kinderen (weer) te vergroten. Veel kinderen hadden of hebben voorheen nog nooit een zaag of hamer vastgehad. Door ze kennis te laten maken met het bouwelement en het spelen van Oudhollandse spelletjes, hopen we de kinderen te enthousiasmeren om (weer) lekker buiten te spelen!

image