Thomas Letsch en Jacob Rasmussen genieten van affiche en 1.500 Vitesse-fans (video)

In de wijk Tottenham in Noord-Londen verrees in het voorjaar van 2019 een waanzinnige en hypermoderne voetbaltempel. Hier, in het grootste stadion van voetbalbolwerk Londen, wordt donderdag om 21.00 uur (Nederlandse tijd) Tottenham Hotspur vs Vitesse afgetrapt. Twee weken geleden werd het eerste onderlinge duel een voetbalfeest in Arnhem, iets waar Thomas Letsch en Jacob Rasmussen volop van genoten. De trainer en de verdediger hopen uiteraard dat het weer een onvergetelijke Europese avond gaat worden.

Groot stadion, grote wedstrijd
Het is bijna oogverblindend, het fonkelnieuwe Tottenham Hotspur Stadium. “Indrukwekkend”, noemt Letsch het. “Dit topmoderne stadion mag met recht één van de mooiste van de wereld genoemd worden. Dit is uiteindelijk de reden waarom wij voetbal spelen; hier doe je het allemaal voor.” Daar sluit Rasmussen zich volledig bij aan. “Het is echt waanzinnig. Het ziet er piekfijn uit. Veel mooier krijg je het niet in Europa.”

Maar hoe prachtig de thuishaven van de Spurs ook is, het gaat uiteindelijk om het voetbal. Letsch: “We hebben dit verdiend en moeten er ook van genieten, maar de benadering is hetzelfde als twee weken geleden: het is mooi om hier te staan – helemaal met onze huidige tweede plek in de groep – maar je wil het ook weer laten zien op dit niveau. Het wordt een ‘big match’. Onze kansen zijn misschien niet groot, maar dat wil niet zeggen dat wij er niet vol voor gaan. Wat wel prettig is, is dat we door de vorige wedstrijd iets vrijer kunnen spelen. Hier valt vooral iets te winnen voor ons.”

image

Antonio Conte
Tottenham Hotspur kende een roerige aanloop naar het tweede duel met Vitesse, aangezien coach Nuno Espírito Santo deze week werd vervangen door de ervaren Italiaan Antonio Conte. “Een uitstekende trainer”, vindt Letsch. “Hij weet altijd en overal een duidelijke structuur en een hechte organisatie neer te zetten. Een nieuwe coach betekent voor de Spurs nieuwe ideeën en misschien ook wel een herstart. Daar schuilt voor ons een risico, maar dat maakt het juist ook wel weer mooi. We focussen ons op onszelf en hebben een goed plan. Net als de vorige keer, toen we verdiend wonnen. Welke opstelling ik verwacht? Ik denk dat ze wel ‘all-in’ zullen gaan.”

1.500 Vitesse-supporters
Alsof het affiche an sich nog niet bijzonder genoeg is, reizen er ook nog maar liefst 1.500 Vitesse-supporters mee naar Londen. Letsch: “Dat is lang geleden voor de club en natuurlijk geweldig voor ons allemaal. Het maakt ons ook trots. We willen de supporters enorm bedanken voor hun steun.” Ook Ramussen staat stil bij de grote support van de aanhang. “Het is echt mooi dat er zoveel ondersteuning is. Alle spelers waarderen dat enorm, niemand uitgezonderd. We weten ook dat het niet gemakkelijk is, vanwege alle coronaregels. Een ‘big thank you’ naar onze fans.”

image

Maximilian Wittek
Vitesse is met 26 spelers afgereisd naar Londen, waaronder de geblesseerde Daan Reiziger en Million Manhoef. Maximilian Wittek is ook van de partij. Het Europese goudhaantje moest de duels met Go Ahead Eagles en sc Heerenveen missen, maar de knieblessure lijkt hem geen parten meer te spelen. “Maxi heeft dinsdag volledig meegetraind, zonder reactie. Als de situatie niet verandert, dan kan hij spelen. We hebben hem ook nodig. Hij is niet voor niets onze topscorer”, knipoogt Letsch.

image

Tottenham Hotspur vs Vitesse
Het duel op donderdag 21 oktober was de eerste officiële onderlinge ontmoeting in de geschiedenis van beide clubs. Wittek kroonde zich tot matchwinner met een volley uit een voorzet van Eli Dasa. Hij zorgde daarmee niet alleen voor een historische overwinning, maar werd ook gedeeld all-time topscorer in Europees verband bij Vitesse. Met vier goals wist de pezige linksback John van den Brom, Bryan Linssen en Bob Peeters te evenaren. Mocht Vitesse stunten in Noord-Londen, dan wordt het na AS Monaco (2016|2017, Champions League) en Bayern München (2019|2020, Champions League) de derde club die tweemaal van Tottenham Hotspur wint in een Europese groepsfase.

Tottenham kende een aparte voorbereiding op het duel met Vitesse, aangezien coach Nuno afgelopen maandag dus ontheven werd uit zijn functie. De UEFA Cup-winnaar van 1972 en 1984 schakelde snel en stelde Conte aan als nieuwe manager. De Italiaanse oefenmeester, met een verleden bij onder meer Juventus, Italië, Chelsea en Internazionale, tekende tot medio 2023 in Noord-Londen. Daar wisten de Spurs overigens hun laatste acht Europese thuisduels te winnen.

Een landgenoot van Conte zal het duel in Londen fluiten. De 40-jarige Marco Di Bello is door de UEFA aangesteld als scheidsrechter. Hij wordt geassisteerd door assistent-scheidsrechters Alessandro Costanzo en Matteo Passeri en vierde official Rosario Abisso.

image