Stade Rennais FC vs Vitesse: scenario’s en statistieken

De Europese vlag wappert weer. Komende donderdag (18.45 uur) speelt Vitesse de uitwedstrijd tegen Stade Rennais FC in de UEFA Europa Conference League. Het wordt een loodzware opgave, maar Vitesse heeft dit seizoen al vaker haar visitekaartje afgegeven over de grens. Lukt dat ook in het Roazhon Park, dan kan er zomaar eens een kansrijke situatie ontstaan voor de formatie van coach Thomas Letsch. Hier lees je alles over de wedstrijd en de verschillende perspectieven.

De scenario’s
Met zes punten uit vier wedstrijden – wat er op basis van de sterke optredens absoluut nog meer hadden kunnen zijn – is de droom van Vitesse om de volgende ronde van de Conference League te bereiken nog steeds in leven. Een goed resultaat in Rennes is wel essentieel om nog te kunnen overwinteren. Overigens speelt de nummer twee van de poule uiteindelijk een tussenronde tegen een nummer drie uit de UEFA Europa League, voordat de knock-outs met de laatste zestien ploegen beginnen.

De belangrijkste scenario’s in het kort:

  • Vitesse wint bij Stade Rennais FC. Bij winst van Vitesse in Frankrijk zou een zege op NŠ Mura op de slotdag volstaan om minimaal tweede te worden in de poule. Mocht dit royale scenario zich voltrekken (en wint Tottenham Hotspur bij NŠ Mura), dan wordt de winnaar bij Spurs vs Stade Rennais FC uiteindelijk eerste in de groep. Eindigt dat duel echter onbeslist, dan is de groepswinst zelfs voor Vitesse.
  • Vitesse speelt gelijk bij Stade Rennais FC, Tottenham Hotspur wint. Bij een remise van Vitesse in Rennes zou alleen nog Tottenham Hotspur kunnen worden geëvenaard. Uitgaande van zeges van de Spurs en Vitesse op NŠ Mura zou de Engelse grootmacht dan op de slotdag wel in eigen huis moeten verliezen van Stade Rennais FC. Gebeurt dat, dan eindigen Vitesse en de Spurs beiden op tien punten. In dat geval geeft, vanwege het onbesliste onderlinge resultaat, het totale doelsaldo (nu +3 in Engels voordeel) de doorslag.
  • Vitesse speelt gelijk bij Stade Rennais FC, Tottenham Hotspur morst. Laat Tottenham toch al zeer verrassend punten liggen bij NŠ Mura, dan komt de strijd tussen Vitesse en Spurs nog behoorlijk open te liggen. Op de laatste speeldag is het dan hopen op een Arnhemse overwinning op NŠ Mura en Londens puntverlies tegen Stade Rennais FC.
  • Vitesse verliest bij Stade Rennais FC. Gaat Vitesse onderuit op Franse bodem, dan is de enige hoop nog dat Tottenham Hotspur eerst punten laat liggen bij NŠ Mura en daarna niet van Stade Rennais FC wint (twee punten zijn hoogstwaarschijnlijk ook fataal), terwijl Vitesse dan wel NŠ Mura verslaat. Dan moet dus echt álles meezitten.

Huidige stand in Groep G

Groep G stand

Stade Rennais FC in bloedvorm
De ontmoeting tussen Vitesse en Stade Rennais FC op 30 september in GelreDome was het eerste officiële affiche tussen beide ploegen. Hoewel Vitesse zeker niet de mindere was, gingen de drie punten mee in het vliegtuig naar Bretagne. Het Europese goudhaantje Maximilian Wittek schoot de Arnhemmers nog fenomenaal via de lat op voorsprong, maar door een penalty van Serhou Guirassy (Rennais’ Conference League-topscorer met drie goals) en een goal van de uitblinkende invaller Kamaldeen Sulemana werd het 1-2. Stade Rennais FC eindigde het duel met een man minder, vanwege een rode kaart van Loïc Badé. Tijdens deze wedstrijd maakte Yann Gboho zijn opwachting tegen zijn eigenlijke werkgever, die hem op huurbasis heeft gestald in Arnhem. De aanvallende middenvelder speelde al 32 wedstrijden voor de Bretonse club.

Openda vs Stade

Al vanaf de winst in Arnhem heeft Stade Rennais FC het duidelijk op haar heupen. De equipe van coach Bruno Génésio is al elf duels op rij ongeslagen (met slechts twee gelijke spelen), verloor slechts één van de laatste zestien thuisduels en wist onder meer met 2-0 van Paris Saint-Germain en met 4-1 van Olympique Lyon te winnen. De laatste zes thuiswedstrijden werden stuk voor stuk gewonnen, met een totaal doelsaldo van 16-1.

Arnhemse scoringsdrift in Europa
Vitesse heeft dit seizoen een fraaie statistiek neergezet: er is gescoord in alle Conference League-optredens, waardoor de langste Europese doelpuntenreeks in de clubgeschiedenis een feit is. Boekt Vitesse dit seizoen nog één Conference League-overwinning, dan hebben de Arnhemmers voor de eerste keer sinds 1993 meer dan twee groepsduels gewonnen in een Europees seizoen.

Wittek vs Spurs

Speciale aandacht bij de geel-zwarten gaat natuurlijk uit naar Maximilian Wittek. ‘Mr. Conference League’ werd afgelopen week door diverse landelijke media opgezocht, omdat hij in dit Europese seizoen al vier doelpunten en twee assists wist te noteren. De Duitse wingback is hiermee zelfs gedeeld all-time topscorer van Vitesse in Europa, samen met John van den Brom, Bob Peeters en Bryan Linssen.

Noorse arbitrage
Danilho Doekhi en Markus Schubert moeten het duel in het Roazhon Park-stadion laten schieten wegens een schorsing. Matúš Bero en Thomas Buitink staan op scherp en moeten zodoende op hun tellen passen. Het duel waarbij meer dan 20.000 supporters worden verwacht, staat donderdag onder leiding van een Noorse arbiter. Espen Eskås is door de UEFA namelijk aangesteld als scheidsrechter. De 33-jarige Noor wordt geflankeerd door zijn landgenoten Kim Thomas Haglund, Øystein Ytterland (assistent-scheidsrechters) en Kristoffer Hagenes (vierde official).