“We gaan alles geven, dit is misschien wel onze laatste kans” (video)

De voorbereidingen zijn getroffen, de scenario’s zijn uitgekend en het gevoel is goed. Donderdag om 18.45 uur moet het gebeuren voor Vitesse, in de uitwedstrijd tegen Stade Rennais FC. Een net zo pittig als mooi affiche voor de Arnhemmers, die bij een goed resultaat kansrijk(er) kunnen worden voor Europese overwintering. Thomas Letsch en Loïs Openda blikken vooruit.

Geen nervositeit, wel vertrouwen
Respect, realisme en vertrouwen. Deze drie woorden omschrijven het gevoel van Letsch aan de vooravond van het treffen met Stade Rennais FC. “We spelen tegen een topteam, van Champions League-kwaliteit”, vertelt de Duitse oefenmeester vanuit het fraaie Roazhon Park-stadion. “Ze beschikken niet alleen over veel individuele kwaliteiten, maar zijn als collectief ook enorm gegroeid. Het team dat we donderdagavond zullen treffen is een ander team dan een aantal weken geleden in Arnhem. Ze verkeren in uitstekende vorm, zeker in eigen huis. We weten dat het een flinke uitdaging wordt, maar dat maakt ons niet nerveus. We hebben vertrouwen, omdat we het al vaker hebben laten zien op deze Europese avonden. Waaronder tegen Stade Rennais FC in Arnhem."

image

Met nog twee speelronden te gaan liggen er meerderde scenario’s op tafel. Stade Rennais FC heeft tien punten, Tottenham Hotspur staat op zeven en Vitesse volgt met zes punten. “De situatie is helder: als we verder willen in de Conference League, dan zullen we hier punten moeten pakken. Daar gaan we vol voor”, zegt Letsch overtuigd. “Niemand had op voorhand verwacht dat we in deze fase nog kansen zouden hebben in deze poule, maar dit kan wel onze laatste kans zijn. Hoe zwaar de uitdaging ook is: we geloven in onszelf en putten vertrouwen uit de vorige wedstrijden.”

Doekhi en Houwen
Letsch kan in de hoofdstad van Bretagne niet beschikken over Danilho Doekhi en Markus Schubert; het duo is geschorst. Doekhi is wel meegereisd naar Rennes. “Danilho heeft ons gevraagd om als aanvoerder erbij te mogen zijn, om het team te kunnen ondersteunen. Het is jammer dat hij niet kan spelen, maar met Tomas Hájek en Dominik Oroz hebben we goede opties om hem te vervangen”, aldus Letsch.

image

Jeroen Houwen zal in ieder geval de plek van Schubert innemen onder de lat. “Ik ben blij voor ‘Houwie’ dat hij de kans krijgt om zichzelf te laten zien. Omdat hij dat al weet vanaf de wedstrijd tegen Tottenham Hotspur (rode kaart voor Schubert, red.), zal hij goed voorbereid zijn”, weet Letsch. Er zijn in totaal 23 spelers meegereisd naar Frankrijk, waaronder jeugdkeepers Nigel van Haveren (18) en Job Froeling (19). Daan Reiziger, Eric Verstappen, Oussama Darfalou en Hilary Gong zijn naast het geschorste tweetal niet van de partij.

De beste versie van Openda
Naast Letsch maakte Loïs Openda zijn opwachting tijdens het persmoment voor de clash met Stade Rennais FC. “We gaan alles geven. Dit kan weleens onze laatste kans zijn”, zo herhaalt de Franstalige aanvaller de eerdere woorden van Letsch. Het Europese podium voelt altijd speciaal voor de speler van Jong België. “Spelen tegen zulke clubs kan het beste in je naar boven halen. Thuis deden we het ook goed tegen Stade Rennais FC, maar helaas kregen we toen niet wat we verdienden.”

image

Openda kan terugkijken op een uitstekende maand, met onder meer vijf doelpunten voor Vitesse. De Luikenaar viel zelfs in de prijzen in België, waar hij bij een landelijk medium werd uitgeroepen tot beste Belg in het buitenland. “Goede wedstrijden geven mij een goed gevoel en smaken altijd naar meer. Ik wil elke wedstrijd presteren en weet dat ik het in me heb om dat te doen. Ik ben tevreden met de progressie die ik tot dusver bij Vitesse heb geboekt. Het is voor mij belangrijk dat ik hier vertrouwen voel en daarnaast voelt de club ook aan als familie. Deze combinatie zorgt ervoor dat ik de beste versie van mezelf kan laten zien bij Vitesse”, glimlacht Openda.

Bij het duel in het Roazhon Park-stadion worden donderdagavond ruim 21.000 supporters verwacht. Daarvan komen 580 uit Arnhem. In verband met de coronamaatregelen is het voorlopig de laatste wedstrijd waarbij de fans welkom zijn. Letsch: "Het is extra speciaal dat onze supporters er hier nog wel bij mogen zijn. We hopen er een extra speciale avond van te maken voor ze."