Vitesse pakt belangrijk punt na knotsgek duel in Rennes

Vitesse heeft aan het UEFA Europa Conference League-duel met Stade Rennais een belangrijk punt overgehouden. In een knotsgekke wedstrijd werd het uiteindelijk 3-3. Dankzij dit gelijke spel en de overwinning van NŠ Mura op Tottenham Hotspur maakt de ploeg van hoofdtrainer Thomas Letsch nog steeds kans op overwintering in Europa.

image

In het goed gevulde en sfeervolle Roazhon Park trapte Vitesse af met een behoorlijk aantal wijzigingen in de basis. Jeroen Houwen, Dominik Oroz, Romaric Yapi, Yann Gboho en Daan Huisman verschenen aan de aftrap.

De Arnhemmers begonnen ietwat onrustig aan het duel maar toch waren er al snel twee mogelijkheden voor Loïs Openda. Ook de Fransen lieten zich zien. Na knullig balverlies achterin was het raak voor Stade Rennais FC. Een misverstand tussen Jacob Rasmussen en Riechedly Bazoer leidde de aanval in, waarna de bal uiteindelijk bij Gaëtan Laborde belandde en hij de 1-0 op het scorebord noteerde.

image

Na ruim een kwartier spelen kwam Vitesse steeds beter in het spel en wist het de eerste grote kans van de eerste helft te noteren. In de 21ste minuut werd, na goed doorzetten van aanvoerder Matúš Bero, wederom Openda in stelling gebracht. Zijn schot knalde van dichtbij op de vuisten van doelman Alfred Gomis.

image

Richting het einde van de eerste helft kwam het duel echt los. Openda leek de gelijkmaker te noteren maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Waar Vitesse het geluk niet aan haar zijde had, kreeg Stade Rennais FC de tweede goal cadeau van de arbritrage. Ook hier was sprake van buitenspel, maar nadat de grensrechter eerst zijn vlag in de lucht stak besloot hij deze terug te trekken en maakte Laborde zijn tweede van de avond: 2-0. 

image

Binnen enkele minuten kreeg Rennais meerdere kansen op de 3-0. Na twee reddingen van Houwen werd de grootste kans van de lijn gehaald door Maxi Wittek. De zo belangrijke aansluitingstreffer kwam vlak voor rust. In de 43ste minuut was het raak: 2-1. Daan Huisman schoot van buiten de zestien de bal tegen de touwen. Het was tevens het eerste doelpunt van de Huissenaar in het geel-zwart.

image

In het eerste kwartier van de tweede helft wist Vitesse drie kansen te creëren, waaronder twee grote voor de jongelingen in het elftal. Eerst leek Huisman zijn tweede te maken, maar zijn inzet werd met de elleboog geblokt. Enkele minuten later kreeg invaller Buitink zijn eerste grote kans, maar zijn volley werd knap geparreerd door Gomis.

image

Ook voor 'Mr. Conference League', Wittek, was een kans weggelegd. De Duitser vuurde een schot af dat maar rakelings over het doel vloog. Hoewel de Arnhemmers niet onderdeden voor de Fransen kwam de ploeg in de 69ste minuut in op 3-1. Na een scrimmage kwam de bal wederom voor de voeten van Laborde. Via de binnenkant van de paal maakte hij zijn derde goal van de avond.

image

Vitesse liet zich niet van de wijs brengen. Na twee wissels van Stade Rennais FC kwam de bal via Wittek voor de voeten van Buitink. Hij schoot oog in oog met Gomis de bal koeltjes in het doel: 3-2.

image

Maar de geel-zwarten bleven knokken. In de 90e minuut kreeg het loon na werken. Spits Openda wist eindelijk, na een verschillende kansen te hebben gehad, de 3-3 te maken. 

image

Zo eindigde de knotsgekke wedstrijd in Rennes in een verdiend gelijkspel. Met de 2-1 winst van NŠ Mura op Tottenham Hotspur heeft Vitesse nog kansen op Europese overwintering. Net als de Arnhemmers staan de Engelsen op 7 punten. Op donderdag 9 december speelt Vitesse haar laatste groepsduel in Arnhem tegen NS Mura. 

Vitesse komt zondag weer in actie. Dan staat het thuisduel in de Eredivisie tegen AZ op het programma. In een helaas leeg GelreDome wordt om 20.00 uur afgetrapt. 

Stade Rennais F.C. vs Vitesse 3-3 (2-1)
9' Laborde 1-0; 39' Laborde 2-0; 43' Huisman 2-1; 69' Laborde 3-1; 75' Buitink 3-2; 90' Openda 3-3

Geel: 34' Rasmussen; 40' Openda; 68' Wittek; 83' Omari; 88' Sulemana

Opstelling Stade Rennais F.C.
Gomis (K), Traoré (C), Omari, Aguerd, Meling, Bourigeaud (63' Sulemana), Majer (73' Doku), Santamaria, Tait (63' Ugochukwu), Laborde (73' Guirassy), Terrier (82' Truffert)

Reserves Stade Rennais F.C.
Salin (K), Alemdar (K), Assignon, Badé, Diouf, Martin, Tchaouna

Opstelling Vitesse 
Houwen (K), Rasmussen, Openda, Tronstad, Bazoer (83' Frederiksen), Oroz, Gboho (46' Buitink), Bero (C), Yapi (53' Dasa), Wittek, Huisman (79' Manhoef)

Reserves Vitesse 
van Haveren (K), Froeling (K), Hájek, Von Moos, Domgjoni, Vroegh, Cornelisse