Met vertrouwen richting de ontmoeting met AZ (Video)

Tot in de laatste minuut werd er donderdagavond gestreden in het UEFA Europa Conference League-duel met Stade Rennais FC (3-3). Het leverde de ploeg van hoofdtrainer Thomas Letsch uiteindelijk een belangrijk punt op in de strijd om Europese overwintering, waarvan de ontknoping op de laatste speeldag zal volgen. Maar voordat die beslissing valt moet de focus eerst op de komende Eredivisie-duels. Om te beginnen met de wedstrijd tegen AZ op zondag 28 november (20.00 uur) in GelreDome. Letsch en Maxi Wittek blikken vooruit op het treffen met de ploeg uit Alkmaar.

image

Enerverende avond in Bretagne
Vooraf werd er veel gesproken over de mogelijke scenario's in Frankrijk, maar de noodzaak om een resultaat te boeken stond bij iedereen helder op het netvlies. Dat dat geen gemakkelijke opgave zou werd al snel duidelijk. Hoewel de Arnhemmers enkele mogelijkheden kregen, stond de nummer drie van de Franse competitie na veertig minuten op een comfortabele 2-0 voorsprong. Tot Daan Huisman daar, met zijn eerste treffer in Arnhemse dienst, op slag van rust verandering in bracht. Het bleek een kantelmoment in een enerverende wedstrijd, die uiteindelijk in een 3-3 gelijkspel eindigde. "Ik ben trots op wat het team heeft laten zien,” begint oefenmeester Letsch, “maar ik had het gevoel dat er nog meer mogelijk was geweest als we zelf minder fouten hadden gemaakt.” Maxi Wittek beaamt dat: “We waren slordig en dat kwam ons duur te staan, maar we hebben enorme veerkracht getoond door ons terug te knokken tegen zo’n topclub.” Door het verlies van Tottenham Hotspur op bezoek bij NS Mura (2-1) is het spannend in poule G. Stade Rennais FC stelde met het gelijke spel tegen Vitesse de eerste plaats veilig. Tottenham Hotspur en Vitesse moeten, beiden met zeven punten, op de slotdag beslissen wie op de tweede plaats eindigt.

image

Focus
Maar eerst moet de knop om. En dat is best even schakelen volgens Letsch: “De wedstrijd van zondag zal totaal anders zijn. Alleen als je kijkt naar de omstandigheden waarin de wedstrijd wordt gespeeld. Helaas zullen we het opnieuw zonder onze supporters moeten doen.” Toch verwacht Wittek een interessante duel. “We hebben beide op donderdagavond gespeeld dus dat mag geen excuus zijn. AZ is een sterke tegenstander en willen tegen hen laten zien wat we kunnen. We gaan de wedstrijd met vertrouwen tegemoet.”

image
AZ
Met AZ treft Vitesse een ploeg die dit seizoen ook uitkomt in de UEFA Europa Conference League. De Alkmaarders stelden donderdagavond de groepswinst veilig en plaatsten zich daarmee voor de achtste finales van het Europese toernooi. Toch heeft het team tot dusver haar draai nog niet helemaal gevonden. Er waren ruime overwinningen op Go Ahead Eagles (5-0) en FC Utrecht (5-1), maar het team weet nog niet echt te overtuigen. Dat zie je terug op de ranglijst waar de ploeg van Pascal Jansen met zestien punten uit twaalf wedstrijden (er staat nog een inhaalwedstrijd tegen Fortuna Sittard op het programma) terug te vinden is op een twaalfde plek. Letsch: “Vorig seizoen begonnen ze ook niet zo sterk, maar kwamen ze enorm goed terug en eindigden ze in de top drie. Ook dit jaar is dat mogelijk.”

image
Statistieken
De laatste twee ontmoetingen in GelreDome tussen de clubs eindigde beide keren in het voordeel van de Arnhemmers (2-1). Loïs Openda en Jacob Rasmussen waren trefzeker in de laatste editie. Voor het duel komende zondag kan Letsch nog geen beroep doen op Oussama Darfalou. De spits bleef afgelopen week geblesseerd achter in Nederland en is nog niet fit. Ook Romaric Yapi is niet beschikbaar, nadat hij in Rennes geblesseerd uitviel.   

Arbitrage
Scheidsrechter: Danny Makkelie
Assistent-scheidsrechters: Hessel Steegstra en Jan de Vries
Vierde official: Richard Martens
VAR: Rob Dieperink
AVAR: Sander van Roekel