Vitesse vecht strijd om plek vijf uit zonder Matúš Bero (video)

Komende zaterdag (18.45 uur) gaat Vitesse op bezoek bij de ploeg die we gerust kunnen aanmerken als de grootste verrassing die de Eredivisie dit seizoen tot dusver kent: SC Cambuur. Het is niet alleen een ontmoeting met een team in bloedvorm, maar ook de strijd om plek vijf op de ranglijst. Zegeviert Vitesse in Leeuwarden, dan streven ze de tegenstander van zaterdag weer voorbij in de stand. Coach Thomas Letsch blikt vooruit, tezamen met Sondre Tronstad.

0-0 tegen AZ
De doelpuntloze remise tegen AZ van afgelopen zondag was er niet één om nog lang over na te praten, maar toch werd er nog even bij stilgestaan. “Technisch gezien was het niet de beste wedstrijd. Het was vooral een duel van de lange en tweede ballen”, concludeert Letsch nogmaals. “Wel is het belangrijk dat we in ieder geval een punt en een clean sheet hebben overgehouden aan de wedstrijd. Daar gaan we zaterdag weer voor, maar dan uiteraard met beter voetbal en doelpunten van onze zijde.”

image

SC Cambuur
Opvallend in de Eredivisie is dat de drie promovendi dit seizoen stuk voor stuk verrassend goed presteren. Met name SC Cambuur blijkt een geoliede machine. Letsch: “Ze hebben twee ijzersterke jaren gedraaid in de Keuken Kampioen Divisie en trekken die lijn nu door in de Eredivisie. Voor sommigen is het een verrassing, maar ze hebben gewoon een goed team. Met de nadruk op ‘team’. Individueel is het ook aardig, maar ze hebben het vooral als team heel goed voor elkaar. Henk de Jong doet het uitstekend. Hij heeft een hecht en sterk collectief gesmeed en hanteert daarnaast een duidelijk plan. Als je SC Cambuur ziet spelen, dan merk je direct dat de automatismen aanwezig zijn. Omdat ze al een tijdje met dezelfde coach en grotendeels dezelfde ploeg spelen, weet iedereen alles van elkaar in het veld.”

Geen Matúš Bero
SC Cambuur won niet voor niets vier keer op rij in de Eredivisie, van achtereenvolgens RKC Waalwijk (0-1), PEC Zwolle (1-2), FC Utrecht (2-1) en NEC (2-3). “Het zal lastig worden om in Leeuwarden te winnen, maar we willen bovenin blijven meedraaien en gaan vol voor de winst”, aldus Letsch. De trainer geeft aan dat Vitesse zaterdag een sterkhouder moet missen. “Matúš Bero heeft vanwege zijn hoofdblessure nog niet kunnen trainen, waardoor de wedstrijd voor hem te vroeg komt.” Ook Daan Reiziger is nog steeds niet inzetbaar, terwijl Maximilian Wittek met vier gele kaarten op scherp staat. Daarentegen keert Romaric Yapi terug van een blessure. 

image

Sondre Tronstad als stabiele factor
Na de nederlaag tegen PSV, het puike gelijkspel bij Stade Rennais FC en de stugge remise tegen AZ is het voor Vitesse zaak om de schwung er weer wat meer in te krijgen. “We willen ons herpakken na twee mindere competitiewedstrijden. We moeten een beetje terug naar de basis van onze speelwijze”, vertelt Tronstad. Met 1.954 speelminuten is hij de man die het vaakst in actie kwam bij Vitesse. De Noor kan met recht een stabiele factor worden genoemd. “Het is mooi om zoveel te spelen, maar het gaat om het team. Ik wil de ploeg gewoon helpen om goede resultaten te boeken, met mijn balvastigheid en mijn inzicht als ik de bal niet heb. De afgelopen twee duels waren ook niet mijn beste optredens, maar we gaan zaterdag weer alles geven.”

image

Goede staat van dienst tegen club in vorm
Vitesse wist maar liefst negen van de veertien eerdere ontmoetingen met SC Cambuur in een overwinning om te zetten. De laatste twee affiches in Leeuwarden werden door de Arnhemmers met 0-2 gewonnen, in de seizoenen 2014|2015 en 2015|2016. Valeri Qazaishvili was in beide duels trefzeker voor de geel-zwarten, maar vooral de confrontatie van 4 februari 2015 bleef bij. Toen werd het namelijk een winters tafereel. Door hevige sneeuwval werd de grasmat helemaal wit, moest de oranje bal uit de kast worden gehaald, werden de lijnen in een korte pauze zichtbaar gemaakt en moest Vitesse-coach Peter Bosz continu de sneeuwvlokken van zijn bril vegen. Het weerhield de Arnhemmers er dus niet van om de drie punten mee naar huis te nemen.

image

Met een zegereeks van vier duels wist SC Cambuur in de afgelopen vier speelrondes de meeste punten te behalen van alle Eredivisieploegen. Deze serie behelst niet alleen een clubrecord in de Eredivisie, maar SC Cambuur mag zich ook nog eens de promovendus met de beste seizoenstart sinds het seizoen 1989|1990 noemen. De club die destijds als nieuw gezicht een uitstekend begin kende was Vitesse. Onder leiding van trainer Bert Jacobs werd destijds, als promovendus, voor de eerste keer in de clubgeschiedenis Europees voetbal gerealiseerd. Tevens werd de bekerfinale behaald, met spelers als Theo Bos, John van den Brom, Frans Thijssen, Edward Sturing, Raimond van der Gouw, Jurrie Koolhof, Hans van Arum en natuurlijk vele anderen.

Arbitrage
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük
Assistent-scheidsrechters: Joost van Zuilen en Johan Balder
Vierde official: Erwin Blank
VAR: Martin Pérez
AVAR: Erik Koopman