Heerlijk avondje komt dag eerder voor Vitesse (video)

Vitesse heeft zaterdagavond een overtuigende en belangrijke zege geboekt op SC Cambuur. In Leeuwarden wonnen de Arnhemmers met klinkende cijfers: 1-6. De ploeg neemt door deze overwinning plek vijf van de Friezen weer over. Sondre Tronstad en Loïs Openda scoorden beiden twee keer.

Het was al even geleden dat SC Cambuur en Vitesse tegenover elkaar stonden. Het laatste officiële duel dateerde van januari 2016. Destijds stapten de Arnhemmers, dankzij doelpunten van Milot Rashica en Vako, met een 0-2 overwinning van het veld. Zaterdagavond, maar liefst zes seizoenen later, verscheen er een ander elftal aan de aftrap. Onder de lat stond Jeroen Houwen, die van hoofdtrainer Thomas Letsch de voorkeur kreeg boven Markus Schubert. De Duitse doelman ontbrak overigens vanwege ziekte in de wedstrijdselectie.  

image

De eerste poging van de wedstrijd was voor de Arnhemmers. Openda raakte de bal met zijn hoofd, maar knikte deze over. In de twintig minuten die volgden gebeurde er weinig, met uitzondering van een behoorlijke mogelijkheid voor de Friezen. Michael Breij kon doorlopen en vuurde vanaf de rand van de zestien een schot af dat maar rakelings over het doel verdween.

image

Het duurde ruim 25 minuten voordat de Arnhemse equipe de ban brak. Met een snoeiharde uithaal van Tronstad begon het elftal aan een sterk offensief. Een afgeslagen corner belandde voor de voeten van de Noor, die de bal hard tegen de touwen schoot: 0-1. Vitesse deed zichzelf een minuut later tekort nadat Yann Gboho een pass gaf aan Openda, wiens schot knap werd geweerd door doelman Sonny Stevens.

image

Ook Maxi Wittek en Daan Huisman waren dicht bij een doelpunt, maar beiden wisten ze hun kansen (over en naast) niet te verzilveren. Dat deed Openda in de 30ste minuut wel. De rappe aanvaller sneed naar binnen en schoot de bal in de korte hoek: 0-2. Iets wat de Arnhemmers dit Eredivisie-seizoen nog niet eerder gelukt was, namelijk meer dan twee keer scoren, lukte in Leeuwarden wel. Thomas Buitink noteerde het derde Arnhemse doelpunt op het scorebord. Voor rust deed de ploeg van Henk de Jong, die zelf ziek thuis zat, nog wat terug. Invaller Marco Tol maakte de 1-3. 

image

Snel na rust bracht Tronstad de marge weer naar drie, door wederom een prachtig schot van afstand: 1-4. SC Cambuur-doelman Stevens had geen antwoord op de afstandspegel. Ook Openda mocht zijn tweede treffer van de avond bijschrijven. Stevens leek de bal op te kunnen rapen, maar gaf hem cadeau aan de spits. Helemaal klaar was het nog niet: na een intensieve sprint legde Openda de bal af op invaller Nikolai Baden Frederiksen, die de bal vervolgens voor het intikken had: 1-6. 

image

Vitesse neemt hiermee de vijfde plek op de ranglijst over van SC Cambuur. Door de verliespartij van FC Utrecht tegen PSV komt Vitesse op een gelijk aantal punten (maar met een lager doelsaldo) terecht met de Domstedelingen. Donderdag komt Vitesse weer in actie. Dan treft het NŠ Mura in de laatste groepswedstrijd van de UEFA Europa Conference League.

image

SC Cambuur vs Vitesse 1-6 (1-3)

26’ Tronstad 0-1; 30’ Openda 0-2; 36’ Buitink 0-3; 41’ Tol 1-3; 49’ Tronstad 1-4; 64’ Openda 1-5; 79’ Frederiksen 1-6

Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük

Opstelling SC Cambuur
Stevens (K), Mac-Intosch, Schouten (C), Schmidt, Kallon, Jacobs (72’ Boere), Paulissen (34’ Tol), Breij (56’ Gullit), Bangura, Maulun, Uldrikis (72’ Hendriks)

Reserves SC Cambuur
Bos (K), Minnema (K), Ter Heide, Boere, Tol, Doodeman, Hendriks, Kiss, Gullit, Krastev, Van der Meer

Opstelling Vitesse
Houwen (K), Dasa, Doekhi (C), Rasmussen (72’ Hájek), Openda (84’ Darfalou), Tronstad (72’ Domjoni), Bazoer, Gboho (59’ Vroegh), Buitink (59’ Frederiksen), Wittek, Huisman

Reserves Vitesse
Verstappen (K), Van Haveren (K), Darfalou, Frederiksen, Oroz, Hájek, Von Moos, Domgjoni, Yapi, Vroegh, Cornelisse, Manhoef