Vitesse warmt zich onder Portugese zon op voor seizoenshervatting (video)

Alcantarilha. Het klinkt niet alleen mooi; het is het ook. Het is de plaats in de Portugese Algarve waar Vitesse zich in de eerste week van 2022 klaarstoomt voor de tweede helft van het tot dusver meer dan geslaagde seizoen. We spraken op de eerste volledige dag van de oefentrip met trainer Thomas Letch en jarige job Million Manhoef.

De spelers en stafleden van Vitesse kwamen zondagmiddag voor het eerst in het nieuwe jaar weer bijeen. Dat was dertien dagen na de winst tegen PEC Zwolle, het slotstuk van 2021. Met onder meer een vierde plek in zowel het vorige seizoen als in deze winterbreak, de bereikte bekerfinale van 18 april en de eerste Europese overwintering in de clubhistorie kan er met recht gesproken worden van een uiterst succesvol kalenderjaar. Vitesse wil deze lijn uiteraard doorzetten in de tweede seizoenshelft. Het trainingskamp in Portugal moet hier een impuls voor geven.

image

De beste wensen
“Allereerst: de beste wensen voor onze supporters en sponsoren”, zo luiden de eerste ‘interviewwoorden’ van Letsch in 2022. De Duitse trainer heeft met gretigheid weer de draad opgepakt. “We gaan onszelf vol energie en overtuiging voorbereiden op de tweede helft van het seizoen. We kijken uit naar de hervatting”, vertelt de keuzeheer van Vitesse, terwijl de thermometer bijna twintig graden geeft. De ouverture van 2022 is direct een mooi en tevens belangrijk duel: Feyenoord-uit, op zaterdag 15 februari.

image

Continu getest
Terwijl Vitesse de tenten opgeslagen heeft in Alcantarilha, wordt de wereld nog steeds geplaagd door het coronavirus. Dat zorgt voor waakzaamheid en voorzichtigheid. “We zijn en worden continu getest. Dat gebeurt dagelijks in onze bubbel, om de risico’s te minimaliseren. We blijven de situatie goed in de gaten houden”, aldus Letsch. De coach is blij dat het trainingskamp kon doorgaan. “We kunnen hier uitstekend werken. We hebben te maken met goede en zonnige omstandigheden en de faciliteiten zijn dik in orde. We hebben de mogelijkheid om tweemaal per dag optimaal te trainen en veel individuele gesprekken te voeren. Het is een goede start van het jaar.”

Goede en fitte groep
Portugal is bekend terrein voor Letsch. De oefenmeester werkte en woonde immers drie jaar in het Zuid-Europese land, waar hij doceerde aan een school in Lissabon. “Toen ik uit het vliegtuig stapte, voelde het meteen weer vertrouwd. Aan de temperatuur wens je snel”, glimlacht Letsch. Van de eerste trainingen werd hij ook vrolijk. “We hebben een goede en fitte groep. Iedereen heeft zijn huiswerk duidelijk goed gedaan. We beginnen tijdens het trainingskamp vooral weer met de basis. Zo creëren we in de eerste dagen bewust veel balcontacten. We gaan de intensiteit steeds meer verhogen”, maakt Letsch duidelijk. Komende zaterdag bereikt de intensiteit een hoogtepunt, in de besloten oefenpot tegen Servette FC.

image

De Regt, Von Moos en Darfalou
Meegereisd naar Portugal is Gyan de Regt. Na het trainingskamp in Zeeland krijgt de 18-jarige aanvaller opnieuw de kans om zich te laten zien bij de hoofdmacht. Letsch: “Gyan is één van de grootste talenten uit de Vitesse Voetbal Academie. Hij heeft in Zeeland al zijn visitekaartje afgegeven. Het is een interessante speler, met snelheid en veel mogelijkheden. Bij Vitesse houden we ervan om dit soort talenten te integreren. Dat is een belangrijk speerpunt van de club.” Niet van de partij zijn Julian von Moos (terug naar FC Basel) en Oussama Darfalou (vertrokken naar PEC Zwolle). “We kijken naar de situatie van de club, maar ook naar het persoonlijke perspectief van de spelers. Soms kan een vertrek het beste voor hen zijn. Ik wens ze alle geluk toe.”

Manhoef tikt twintig aan
Nadat er zondagavond voor het eerste avondmaal op Portugese bodem al een applaus klonk voor de jarige Jan Fiesser (35) en de teruggekeerde Enrico Dueñas Hernández, had de selectie maandag ook weer een jarige in het midden. Manhoef vierde zijn twintigste verjaardag en is dus officieel geen tiener meer. Hij ontving een applaus en veel felicitaties, maar trakteerde zelf ook op een smakelijke taart. “Ouder worden hoort er nou eenmaal bij, hè”, knipoogt de immer vrolijke back.

image

Batterij opgeladen
Manhoef barst eigenlijk altijd wel van de energie, maar in de Algarve is dat misschien wel zichtbaarder dan ooit. “We hebben even ons hoofd leeggemaakt na de drukke eerste seizoenshelft. We hebben thuis een individueel programma afgewerkt en wat krachttraining gedaan, maar ook even de batterij opgeladen. Nu is het zaak om goed te starten aan het nieuwe jaar”, aldus Manhoef. “Wat ik verwacht van deze week? Dat we hard trainen, de teamspirit verbeteren en fit terugkomen. We zullen er staan op de vijftiende”, sluit het talent vastberaden af.