Dag 3 in Portugal: spelprincipes, conditionele prikkel en sologoal

Niets zo veranderlijk als het weer. Deze uitspraak blijkt niet alleen in Nederland, maar ook in Portugal op te gaan. Daar maakte de stralende zon van de tweede dag van het trainingskamp van Vitesse plaats voor een dikke laag mist op dag drie van de oefentrip. Het was de start van een frisse, maar ook intensieve trainingsdag.

image

Vitesse beschikt in het Amendoeira Golf Resort in Alcantarilha over een enorm trainingsveld, dat een prachtige ligging heeft tussen de heuvels van de Algarve. De wijde omtrek van het veld kwam bijzonder goed van pas voor de ochtendtraining. Hierin stond namelijk één van de meest gehoorde thema’s van het trainersvak centraal: spelprincipes. Waar dat in het kort om draait: de intenties waarmee de verschillende functies van een team worden ingevuld. Hoe vallen we aan, hoe verdedigen we en hoe schakelen we om?

image

Tijdens het bijschaven en finetunen van de spelprincipes, kreeg de selectie van Vitesse een fikse conditionele prikkel. De duimschroeven werden aangedraaid door de technische staf, in grote positiespelen met daarin diverse partij-elementen. Ondanks de gedane arbeid speelde het hoogtepunt van de training zich aan het einde van de sessie af. Matúš Bero soleerde zich als een begenadigd slalommer door de verdediging en vond vervolgens het net. Een doelpunt dat gevolgd werd door een gebalde vuist.

image

Na de ochtendtraining, de lunch en een paar uur rust stond om 15.30 uur de tweede trainingssessie van de dag op het menu in Alcantarilha. Daarin werd de selectie eerst onder handen genomen door fysiektrainers Jan van Norel en Tim Arends. De kracht- en stabilisatieoefeningen van de twee heren werden opgevolgd door pass- en trapvormen, loopwerk en een tactisch partijspel. Daarin wisten Loïs Openda, Thomas Buitink en Daan Huisman het net te vinden. Toevallig genoeg het drietal dat, samen met Riechedly Bazoer, moest opdraven voor interviews met de media. Vitesse TV sprak uitgebreid met Openda over zijn ontwikkeling en scoringsdrift. Houd de clubkanalen dus goed in de gaten.

image

De selectie van Vitesse heeft nu vier trainingen achter de rug in de Algarve. De Arnhemmers verblijven daar tot zondagochtend. Een besloten oefenwedstrijd tegen Servette FC (zaterdag, 17.30 uur) vormt de afsluiter van de Portugese week. Vanzelfsprekend blijft alles te volgen via Vitesse.nl en de social media-kanalen van de club. Boa noite!