Vitesse mist Sondre Tronstad in bekerpot tegen DVS’33 Ermelo (video)

Vitesse wist het nieuwe kalenderjaar te beginnen met waar het 2021 ook had afgesloten: een overwinning. De geel-zwarten troefden Feyenoord in De Kuip met 0-1 af. Na de net zo mooie als belangrijke zege in Rotterdam-Zuid wacht alweer snel het volgende duel. Komende dinsdag (20.00 uur) spelen de Vitessenaren tegen DVS’33 Ermelo in de achtste finales van het toernooi om de TOTO KNVB Beker. Een vooruitblik met coach Thomas Letsch en Patrick Vroegh.

Nieuwe grasmat
Normaliter vindt het persmoment voor een niet-Europese wedstrijd plaats op de trainingsaccommodatie op Papendal, maar maandag speelden de media-activiteiten zich af op GelreDome. Daar werd namelijk ook getraind, omdat er een nieuwe grasmat in het stadion is aangelegd. Letsch: “Het is belangrijk en prettig dat er een nieuw veld ligt. Ook is het goed om de mat even getest te hebben.” De trainer liep met een uitstekend gevoel rond in GelreDome. “De start van het jaar – een overwinning bij Feyenoord – geeft een zeer positief gevoel.”

image

Vroege assist Vroegh
Ook Vroegh beleefde een fijn weekend. De middenvelder kende niet alleen een sterke invalbeurt in De Kuip, maar wist daar ook de basis te leggen voor de winnende goal van Loïs Openda. “Het was een mooi weekend, met een belangrijke en goede zege. Persoonlijk voelde het ook lekker om van waarde te zijn voor de ploeg”, stelt Vroegh, die koud in het veld stond toen hij Openda lanceerde met een dieptepass op gevoel. “Vijf seconden na mijn invalbeurt kreeg ik de bal voor m’n voeten en stuurde ik Openda de ruimte in. Hij maakte het goed af. Officieel is het geen assist, maar zo voelt het wel een beetje. Ik ben er blij mee.”

Met zijn geslaagde optreden tegen Feyenoord onderstreepte Vroegh dat hij er altijd staat als er een beroep op hem wordt gedaan. De middenvelder heeft geen vaste basisplaats, maar klaagt niet en doet zijn stinkende best als hij binnen de lijnen verschijnt. “Ik voel me goed en word ook gewaardeerd door de club. Dat is voor mij belangrijk. Als het nodig is, dan sta ik er. Dat voelt goed. De trainer kan op me rekenen.”

image

Kortste weg naar Europees voetbal
Op het bekertoernooi kan men vele clichés loslaten. Iedereen kent het wel: het zijn wedstrijden ‘op zich’, het is de kortste weg naar een hoofdprijs en Europees voetbal en er kunnen altijd verrassingen ontstaan. Je hoort de uitspraken vaak, maar dat komt ook doordat ze wel waar zijn. Letsch: “We weten hoe mooi de beker kan zijn. Vorig seizoen hebben we het toernooi vanaf het eerste moment tot en met de finale serieus benaderd en dat is dit seizoen niet anders. We willen zo lang mogelijk meestrijden op drie fronten en hopen na de winst van zaterdag dit seizoen nog een keer in De Kuip te kunnen spelen. De weg is weliswaar kort, maar ook lastig”, stelt de oefenmeester.

Bij deze woorden sluit Vroegh zich aan. “De beker is belangrijk voor ons. We moeten het duel met DVS’33 winnend afsluiten, maar weten tegelijkertijd dat het niet zo eenvoudig wordt als men denkt. Het zijn vaak stugge ploegen, die zich ingraven en loeren op de counter. Maar wat voor ploeg het ook is: we moeten er staan vanaf het begin. Het tempo erin houden en de druk erop houden. We zijn er klaar voor.” Ook Letsch waarschuwt zijn ploeg: “Iedereen verwacht een zege, maar onderschatting is het slechtste wat je kan doen. DVS’33 heeft niet zomaar FC Eindhoven verslagen. Ze hebben een prima ploeg. Maar uiteraard ben ik ervan overtuigd dat we verder gaan als we onze job doen. Dat willen we ook graag. De beker is een mooi avontuur en de kortste weg naar Europees voetbal.”

image

Tronstad absent
Letsch geeft aan dat hij niet de boel gaat omgooien voor het treffen met DVS’33 Ermelo. “Dat vind ik niet handig, al zullen we waarschijnlijk wel enkele wijzigingen doorvoeren. Zo is Sondre Tronstad er bijvoorbeeld niet bij. Hij heeft wat klachten overgehouden aan het duel met Feyenoord. Het lijkt niet ernstig, maar dit duel komt voor hem te vroeg.” 

DVS’33 Ermelo
Met DVS'33 Ermelo ontmoet Vitesse niet alleen een club uit de provincie, maar tevens een Partnerclub. Sinds 2007 werken de Arnhemmers als zodanig samen met de Ermeloërs. De Gelderse vereniging bereikte de achtste finales van het TOTO KNVB Beker-toernooi door eerst vv Noordwijk uit te schakelen, na een 2-2 remise en penalty’s. In de eerste ronde werd er met 2-1 gewonnen van FC Eindhoven. Daarna werd Achilles Veen, nadat de wedstrijd lange tijd had stilgelegen vanwege dichte mist, met 0-2 verslagen. De bekendste naam in de Ermelose selectie is Stef Nijland (oud-speler van onder meer PSV, FC Groningen en PEC Zwolle).

Mocht Vitesse tot de volgende ronde geraken, dan wacht er in de kwartfinales een uitwedstrijd tegen Ajax/Excelsior Maassluis, RKC Waalwijk/ADO Den Haag, FC Groningen/NEC of PSV/Telstar. 

Arbitrage
Scheidsrechter: Clay Ruperti
Assistent-scheidsrechters: Nils van Kampen en Roan van Marrewijk
Vierde official: Robin Hensgens