“We willen weer drie punten pakken, ook voor de mensen thuis“ (video)

De eerste krachtmeting tussen Vitesse en FC Groningen van het seizoen ontpopte zich tot één van de gekste wedstrijden van het afgelopen decennium, met twee Groningse rode kaarten, een incident met een bierbeker, meerdere streakers en een 0-1 overwinning voor Vitesse. Waar zal het tweede duel tussen beide clubs komende zaterdag (18.45 uur, GelreDome) op uitdraaien? Coach Thomas Letsch en verdediger Jacob Rasmussen gaan uiteraard voor een nieuwe driepunter.

Goede start van 2022
Vitesse ging als nummer vier van de Eredivisie de winterstop in en wist deze plek vorige week tegen Feyenoord (0-1 winst) te handhaven. Ook bereikten de Arnhemmers midweeks de kwartfinales van de TOTO KNVB Beker, met een 2-0 overwinning op DVS’33 Ermelo. Een puike start van het jaar dus. Wat opvalt is dat Vitesse, naarmate het seizoen vordert, steeds minder tegengoals hoeft te incasseren. Letsch: “We zijn defensief absoluut stabieler geworden. Nu is het zaak om ook meer kansen te creëren en vaker te scoren, zonder dat de balans verloren gaat.” 

Voor Rasmussen is het uiterst prettig dat de heilige nul steeds vaker op het bord blijft staan bij de opponent. “Voor een verdediger is dat altijd extra lekker. Ik heb het al vaker gezegd: als we de nul houden, dan wordt het voor tegenstanders lastig om te winnen”, knipoogt de Deense mandekker, die tegen DVS’33 Ermelo voor de eerste keer in een officieel duel aanvoerder was bij Vitesse. “Ik blijf altijd wie ik ben – met of zonder aanvoerdersband – maar ik ben er wel trots op.”

image

FC Groningen: lastig en dynamisch
De uitwedstrijd in Groningen was er één die veel mensen niet snel zullen vergeten. “Dat was een intense pot”, weet Letsch nog goed. “Er was veel aandacht voor zaken die niet in het voetbal thuishoren. Daarnaast hadden we meer dan een helft een numeriek voordeel. Gelukkig pakten we de winst, ook met een clean sheet”, stelt de trainer, die voor het duel van zaterdag nog wat vraagtekens in zijn selectie heeft. “Er zijn wat lichte klachten en we moeten de testuitslagen ook nog afwachten. Duidelijk is in ieder geval dat de wedstrijd nog te vroeg komt voor Sondre Tronstad.”

“Laten we hopen dat de wedstrijd nu minder gek wordt dan de vorige keer, maar dat we wel weer met de drie punten aan de haal gaan”, vult Rasmussen aan. Dat wordt geen eenvoudig karwei, beseft de Deense verdediger. “FC Groningen heeft een goede ploeg. Op basis van hun kwaliteiten en hun spel hadden ze meer punten kunnen hebben dan hun huidige aantal”, aldus Rasmussen. Daar is Letsch het mee eens. “Ze hebben een team met veel individuele kwaliteiten, zoals de ervaren Michael de Leeuw, hun spits Jørgen Strand Larsen en middenvelder Tomáš Suslov. Ze hebben een flexibele en dynamische ploeg, die een duidelijk plan heeft als ze de bal niet hebben. Wel hebben wij een goede staat van dienst tegen FC Groningen.”

image

Nicky Hofs terug als assistent
Deze week werd de technische staf van Letsch aangevuld met Nicky Hofs, die opnieuw de rol van assistent-coach heeft aangenomen. “Een goede zaak”, vindt Letsch. “Nicky heeft zich anderhalf jaar bij de Onder 21 verder ontwikkeld als trainer, maar we hebben altijd contact gehouden. Na het vertrek van Dick (Schreuder, red.) besloten we de staf tot de winterstop nog niet te wijzigen, maar ik ben blij dat Nicky nu terug is bij het eerste elftal.”

Gemis van de supporters
FC Groningen-thuis wordt alweer de 25ste thuiswedstrijd zonder publiek, iets waar Vitesse donderdag een statement over uitbracht. Ook Letsch wendt zich tot de supporters: “We missen jullie enorm. Voetbal zonder jullie is niet hetzelfde, maar we voelen jullie steun. We hopen jullie snel terug te zien en dat we nog veel successen met elkaar kunnen vieren in de toekomst”, zegt Letsch. Ook Rasmussen spreekt zich uit: “Het is zoals het is, maar de situatie is heel jammer en iets waar we niet blij mee zijn. We missen de supporters en de sfeer in de stadions enorm. Voor de mensen thuis hopen we zaterdag weer drie punten te pakken. We willen ze trots maken. Hopelijk zijn ze snel terug in het stadion.” 

image

Vitesse vs FC Groningen
Vitesse kan voor het treffen met FC Groningen vertrouwen putten uit de recente historie. De Arnhemmers zijn niet alleen al tien duels op rij ongeslagen, maar bleven ook in drie achtereenvolgende wedstrijden zonder nederlaag tegen FC Groningen. Sterker nog: slechts één van de laatste twaalf thuisduels met de groen-witten (8W, 3G, 1V) werd verloren. De eerste ontmoeting van dit seizoen, op 22 september, was dus een knotsgekke: Vitesse won dankzij een goal van Yann Gboho met 0-1 in Euroborg, waar Groningers Mike te Wierik (36') en Daniël van Kaam (45+5') een rode kaart ontvingen. 1-0 was vorig seizoen ook de eindstand in Arnhem, waar Riechedly Bazoer toen de gevierde man was. Dat duel werd, op één dag na, precies een jaar geleden gespeeld.

Arbitrage
Scheidsrechter: Dennis Higler
Assistant-scheidsrechters: Erwin Zeinstra en Jonathan van Dongen
Vierde official: Luca Cantineau
VAR: Alex Bos
AVAR: Dyon Fikkert