Ongeslagen reeks komt tegen FC Groningen ten einde (video)

Vitesse is zaterdagavond met 1-3 onderuit gegaan tegen FC Groningen. Na een rode kaart in de eerste helft voor Loïs Openda, wisten de Arnhemmers geen grip meer op de wedstrijd te krijgen. Daarmee kwam de ongeslagen reeks na tien wedstrijden ten einde.

Met zeges op Feyenoord en DVS’33 Ermelo, eerder deze week, kenden de Arnhemmers een goede start van het nieuwe jaar. Genoeg reden voor een goed vervolg tegen FC Groningen. Thomas Letsch kon daarbij niet beschikken over Riechedly Bazoer en Sondre Tronstad. Wel keerde aanvoerder Danilho Doekhi terug in de basis en nam Matúš Bero weer plaats op de reservebank.

image

Het duurde slechts enkele minuten voordat de eerste mogelijkheden voor Vitesse zich aandienden. Zonder resultaat. Een overtalsituatie van de Arnhemmers werd niet goed uitgespeeld, waardoor de kans onbenut bleef. Ook Patrick Vroegh werd, na een dieptepass van Thomas Buitink, gevaarlijk maar de middenvelder kwam een teenlengte te kort om de bal binnen te werken. Ondanks de pogingen van de Arnhemmers was het FC Groningen dat de eerste grote kans van de wedstrijd kreeg. Jorgen Strand Larsen verraste met een afstandsschot. Goalie Jeroen Houwen greep alert in.

image

Na een kwartier kwam Maxi Wittek, via opnieuw een goede pass van Buitink, in kansrijke positie. De wingback kreeg de bal echter niet voor de voeten van Openda. De Belg mocht zelf niet veel later uithalen, maar zag zijn schot hoog over het doel van keeper Peter Leeuwenburgh suizen. Die poging bleek enkele minuten later de laatste actie van de topscorer van Vitesse. Na aanhoudende provocaties van Mike te Wierik bij Openda reageerde de aanvaller met zijn arm en moest hij het veld met een rode kaart verlaten. Drie minuten later kopte Jorgen Strand Larsen FC Groningen op voorsprong: 0-1.  

image

Via Bjorn Meijer kon FC Groningen in de tweede helft de voorsprong bijna uitbreiden. Zijn schot ging rakelings voorlangs. Aan de andere kant waren er mogelijkheden voor Buitink en Adrian Grbić. De eerste poging kwam tegen doelman Leeuwenburgh aan, de tweede poging verdween via het hoofd van de Oostenrijker naast het doel.

image

Met tien man had de Arnhemse equipe het lastig. Michael de Leeuw profiteerde daarvan en zette zijn team op een 0-2 voorsprong. Invaller Daniël van Kaam deed er nog een schepje bovenop door de 0-3 op het scorebord te zetten. Dominik Oroz bracht de spanning enigszins terug in de wedstrijd door de 1-3 te maken, maar een echt slotoffensief bleef uit. Zo verloren de Arnhemmers voor het eerst na de 2-0 nederlaag tegen PSV op zaterdag 20 november 2021.

image

Volgend weekend wordt er niet gespeeld in de Eredivisie. Het eerstvolgende duel voor Vitesse is de uitwedstrijd tegen FC Twente op zaterdag 5 februari (21.00 uur).

Vitesse vs FC Groningen 1-3 (0-1)

39’ Strand Larsen 0-1; 67’ De Leeuw 0-2; 71 Van Kaam 0-3; 76’ Oroz 1-3

Geel: 18’ Larsen; 80’ Te Wierik; 88' Frederiksen; 90’ Dammers; 90+1' Postema; 90+2' Bero 
Rood: 35’ Openda

Opstelling Vitesse 
Houwen (K), Dasa, Doekhi (C), Rasmussen, Openda, Grbić (75’ Hájek), Domgjoni (46’ Huisman) , Buitink (75’ Frederiksen), Wittek, Vroegh (’46 Bero), Cornelisse (46’ Oroz)

Reserves Vitesse
Verstappen (K), Reiziger (K), Frederiksen, Oroz, Hájek, Gboho, Bero, Yapi, Huisman, Manhoef, Dueñas Hernández

Opstelling FC Groningen
Leeuwenburgh (K), Dankerlui (68’ El Hankouri), Van Hintum, Te Wierik, Suslov, De Leeuw (C) (68’ Van Kaam), Strand Larsen (88’ Šverko), Bogarde, Abraham (77’ Postema), Kasanwirjo, Meijer

Reserves FC Groningen
Hoekstra (K), De Boer, Dammers, Hankouri, Šverko, Van Kaam, Ngonge, Postema