We willen meer, maar alle seizoenkaarthouders en sponsoren mogen weer

We gingen er dinsdagavond goed voor zitten, maar bleven na de ‘coronapersconferentie’ achter met een bitter gevoel. Het kabinet besloot namelijk om slechts een derde bezetting van de stadions toe te staan. Daar zijn alle betrokken partijen in het betaald voetbal (de KNVB, Eredivisie CV, Keuken Kampioen Divisie, clubs en supportersverenigingen) ernstig teleurgesteld over. De positieve kant van het verhaal: alle seizoenkaarthouders en sponsoren kunnen met de geldende maatregelen aanwezig zijn bij onze thuisduels in GelreDome.

Gezocht: duidelijkheid en perspectief
Het standpunt van het gehele voetbal is meer dan duidelijk: alle betrokken partijen dringen aan op groen licht voor minimaal twee derde van de stadionbezetting, omdat alle clubs dit seizoen hebben aangetoond dat dit op een veilige en verantwoorde wijze georganiseerd kan worden. Bovendien kost een lagere bezettingsgraad de clubs veel extra geld, terwijl de schade door de coronacrisis en -restricties al enorm is. We hebben vanuit politiek Den Haag duidelijkheid én perspectief nodig. Wanneer kunnen we weer opschalen? En met welke criteria? En waarom kan dat nu nog niet?

En dan hebben we het nog niet eens over het sportieve aspect en de sfeer. Voetbal draait om het spelen voor publiek. Onze supporters geven Vitesse kleur, in alle opzichten. Zoals we vorige week al schreven: voetbal zonder publiek went nooit en doet pijn. Wat dat betreft is het fijn dat onze ploeg weer gesteund kan worden door (een deel van) de aanhang. We verlangen weer naar een sfeervol GelreDome, waarvan we dit seizoen al vaak samen hebben genoten. Met de thuiswedstrijden tegen RSC Anderlecht, Tottenham Hotspur en Feyenoord als hoogtepunten.

Ruimte voor alle seizoenkaarthouders en sponsoren
Veel mensen zullen hun gebruikelijke Vitesse-grapje alweer gemaakt hebben: Vitesse voetbalt toch altijd al met veel lege plekken in het stadion? Los van het feit dat we met onze bezoekersaantallen gewoon stevig in de middenmoot van de Eredivisie staan, is het gevolg nu wel dat we met de huidige regelgeving alle seizoenkaarthouders en sponsoren kunnen verwelkomen bij onze thuiswedstrijden. Het aantal beschikbare plaatsen gaat namelijk richting de 9.500 stuks. Extra ruimte voor losse kaartverkoop is er helaas niet.

Het moge duidelijk zijn: de teleurstelling overheerst. We balen stevig en blijven – samen met de KNVB, de clubs, de competitieorganisaties en Supportersvereniging Vitesse – hopen op snelle opschaling naar minimaal twee derde van de bezetting. Maar we halen tegelijkertijd ook het positieve eruit: we mogen onze seizoenkaarthouders en sponsoren weer ontvangen. En daar willen en gaan we, ondanks de geldende restricties, het beste van maken.

Vitesse vs PSV (zaterdag 12 februari)
De blik is, vanwege het ‘weegmoment’ van het huidige maatregelenpakket (over drie weken), alleen nog gericht op onze eerstvolgende thuiswedstrijd: het treffen met PSV van zaterdag 12 februari (20.00 uur). Ondanks dit aanvangstijdstip en de vastgestelde ‘sluitingstijd’ van 22.00 uur kunnen de seizoenkaarthouders en sponsoren bij dit duel aanwezig zijn. Richting het mooie affiche tegen PSV zal er nog meer praktische informatie volgen, via e-mail en de website. De belangrijkste (landelijke) vereiste is dat er voor toegang nog steeds een coronatoegangsbewijs nodig is.