Tientallen nieuwe stadionverboden op terugweg naar veilig en sfeervol stadion

Terwijl de zwartgrijze rook opstijgt op de Zuid-tribune, denkt 99,9 procent van de mensen in GelreDome precies hetzelfde: daar gaan we weer, wat een ellende. Hunkerend naar dat geel-zwarte voetbalfeest, zoals we dat met elkaar zo graag beleven en zoals we dat ook gewend waren. Een feest voor jong en oud, in een plezierige en veilige omgeving, moet weer vanzelfsprekend worden. En snel ook. Iets wat wij al meermaals gezegd hebben, maar waar ook steeds vaker en harder actie op ondernomen wordt. Ditmaal zijn er, naar aanleiding van het incident tegen sc Heerenveen, zelfs al een kleine veertig onvoorwaardelijke lokale stadionverboden opgelegd.

Na de wanordelijkheden van afgelopen zondag is er dus zeer snel geschakeld. Bij de opgelegde stadionverboden gaat het grotendeels om de groep die (mede)verantwoordelijk is voor de actie met het vuurwerk op de Zuid-tribune, maar ook om de twee (reeds gearresteerde) personen die zich schuldig hebben gemaakt aan de mishandeling van twee stewards. Het moge duidelijk zijn dat dit volstrekt onacceptabel is en nóóit mag gebeuren. Onze steun gaat uit naar de getroffen stewards, waarmee het naar omstandigheden gelukkig goed gaat. 

In afwachting van verder onderzoek, waarin er passende sancties op individueel niveau kunnen worden opgelegd, worden betrokkenen de toegang tot GelreDome ontzegd. Omdat het onderzoek nog loopt, is de kans aannemelijk dat het aantal stadionverboden uiteindelijk nog hoger zal uitvallen.

Noodzakelijk
Zo stapelen de sancties zich dit seizoen helaas op. Na ieder incident zijn er straffen uitgedeeld, hetgeen uiteraard alleen kan op basis van de beschikbare bewijslast en ook altijd in overleg met de driehoek en de KNVB gebeurt. Inmiddels is het aantal stadionverboden de honderd al ruimschoots gepasseerd; een forse vermenigvuldiging van het aantal bij de start van het seizoen en bijna een verdubbeling ten opzichte van het begin van dit kalenderjaar. Het zijn harde maatregelen, waar we absoluut niet trots op zijn, maar die voor de terugkeer naar een veilig en sfeervol stadion wel noodzakelijk zijn. Bovendien is dit iets wat vele supporters nadrukkelijk van ons vragen en verwachten. Dat blijkt uit een groot aantal berichten dat we ontvangen, maar ook uit de reacties in het stadion op de schermutselingen bij het thuisduel met sc Heerenveen. Gelukkig zijn er nog altijd veel (meer) supporters die het voetbal samen op een positieve manier willen beleven.

Wat betreft ongeregeldheden in de stadions is er weliswaar een landelijke trend zichtbaar, maar dat maakt de situatie bij Vitesse niet minder bezwaarlijk. Het is te vaak fout gegaan, bij thuis- en uitwedstrijden, in Nederland en Europa. De financiële schade is aanzienlijk, waardoor alles in het werk wordt gesteld om de geldboetes te verhalen op de daders. Naast de boetelast zorgen de wanordelijkheden ook voor hevige imagoschade voor de club en de supporters, vervelende momenten voor de spelers en staf en frustraties en een onveilig gevoel bij veel supporters. Dat laatste is natuurlijk het ergste gevolg. Gezinnen en kinderen die aangeven dat ze zich niet altijd meer veilig voelen… zover kan en mag het toch nooit komen? Het moet stoppen dat kleine groepen ‘supporters’ het verpesten voor de rest!

Trots op Vitesse
Wij willen zó graag terug naar ons vertrouwde geel-zwarte voetbalfeest, bij al onze wedstrijden. Deze terugweg kent helaas de nodige hobbels, maar de bestemming is waar we het samen voor doen: een veilig, gastvrij, gezellig en sfeervol stadion. Zonder wangedrag en ellende, maar met zoveel mogelijk supporters die trots (kunnen) zijn op Vitesse. Toen, nu en voor altijd!