Thomas Letsch en Riechedly Bazoer kijken uit naar speciale wedstrijd (video)

De afsluiting van het reguliere seizoen, de viering van het 130-jarig bestaan van Vitesse, het honderdste optreden van Riechedly Bazoer in het geel-zwart, een 1-2 zege bij Fortuna Sittard in de benen en een clash met de kersverse kampioen van Nederland. Je zou zeggen dat alle ingrediënten voor een mooie pot tegen Ajax aanwezig zijn. Niet voor niets kijken coach Thomas Letsch en libero Bazoer ook uit naar het duel van zondagmiddag (aftrap 14.30 uur).

Felicitaties
Het treffen met Ajax doet denken aan vorig seizoen, toen de Amsterdamse equipe ook als kampioen langskwam op de slotdag. “Allereerst: de felicitaties aan Ajax voor de nieuwe landstitel”, zo begint Letsch de voorbeschouwing. “We kijken ernaar uit om tegen ze te spelen. We willen het reguliere seizoen goed eindigen, door punten te pakken en zesde te worden. We kijken daarbij niet naar FC Utrecht; we hebben het in eigen hand en hebben aan één punt genoeg. Maar Ajax zal ook goed willen afsluiten. Ik verwacht dan ook dat ze op volle kracht zullen aantreden”, stelt Letsch, die zijn ploeg klaarstoomt voor de ‘Europese’ play-offs. “Na Ajax volgen er nog minimaal twee, maar hopelijk vier wedstrijden.”

image

Bazoer in ‘Club van Honderd’
Voor Bazoer is de clash met Ajax een weerzien met de club waarvoor hij tussen 2014 tot 2017 tot 71 officiële optredens kwam. Maar het affiche heeft voor hem vooral een speciaal tintje vanwege een andere reden; de libero kan toetreden tot de ‘Club van Honderd’ bij Vitesse. “Het voelt speciaal om dat straks te kunnen zeggen. Het is bijzonder dat ik al zoveel wedstrijden voor Vitesse heb gespeeld”, glimlacht Bazoer. “Ik heb hier absoluut mijn doelen bereikt. Het belangrijkste: ik heb bij Vitesse het plezier teruggevonden. Dat is wat ik heel graag wilde. Ik ben blij dat ik ook een hoog niveau heb kunnen halen in Arnhem.”

image

130 jaar Vitesse
Komende zaterdag bestaat Vitesse, de op één na oudste club van de Eredivisie, exact 130 jaar. Het duel met Ajax staat dan ook voor een groot deel in het teken van deze bijzondere mijlpaal, die gevierd wordt met tal van activiteiten. Letsch: “Zo’n verjaardag geeft altijd een speciaal gevoel, net als de jaarlijkse Airborne-wedstrijd. Hopelijk komen er veel supporters naar het stadion en heerst daar een mooie sfeer”, aldus de trainer. Dat hoopt Bazoer ook. “Ik heb gehoord dat er veel activiteiten worden georganiseerd. Hopelijk kunnen wij zorgen voor de kers op de taart, in de vorm van een mooi resultaat. Daar gaan we vol voor. We willen beslag leggen op de zesde plek en een goed gevoel meenemen naar de play-offs.”

Uitgedunde defensie
Letsch kampte de afgelopen tijd al met de nodige personele problemen en dat is tegen Ajax niet anders. Zo zullen Maximilian Wittek, Jeroen Houwen, Dominik Oroz en Jacob Rasmussen nog niet van de partij zijn. Maar wellicht is de spoeling achterin zelfs nog dunner. “Tomas Hájek heeft wat fysieke klachten overgehouden aan het duel met Fortuna Sittard. Hetzelfde geldt voor Enzo Cornelisse. Hopelijk is minimaal één van hen op tijd fit.” Thomas Buitink heeft wat last van een vinger, maar is hoogstwaarschijnlijk wel beschikbaar. De aanvaller werd vrijdag door bondscoach Erwin van de Looi opgenomen in de voorselectie van Jong Oranje. 

Vitesse vs Ajax
Waar het treffen van zondag voor Vitesse in het teken staat van het 130-jarig bestaan en de climax in de race om plek zes, zal er bij Ajax veel aandacht zijn voor het afscheid van de naar Manchester United vertrekkende trainer Erik ten Hag. De oefenmeester uit Haaksbergen verloor met Ajax zijn eerste wedstrijd tegen Vitesse (3-2 in Arnhem op 4 maart 2018), maar bleef daarna in alle competities wel negen maal op rij ongeslagen tegen de geel-zwarten. Inclusief de finale van de TOTO KNVB Beker in april 2021 (2-1 door een Ajax-goal in de extra tijd).

image

Vitesse vs Ajax is niet alleen een strijd tussen de nummers één en zes van de Eredivisie, maar ook tussen de nummers één en twee van de topscorerslijst. Sébastien Haller voert namens Ajax de lijst aan, met 21 doelpunten. Dat zijn er vijf meer dan Loïs Openda, die samen met Vangelis Pavlidis (AZ) en Ricky van Wolfswinkel (FC Twente) op zestien staat. De laatste Belg met meer dan zestien treffers in één Eredivisieseizoen was Dries Mertens (21 goals in 2011|2012)

Arbitrage
Scheidsrechter: Bas Nijhuis
Assistent-scheidsrechters: Cristian Dobre en Patrick Inia
Vierde official: Jannick van der Laan
VAR: Alex Bos
AVAR: Frans Ozinga