Letsch en Doekhi: "In de play-offs begint alles opnieuw" (video)

Het reguliere seizoen zit erop, de kaarten zijn verdeeld. Vitesse stroomt als nummer zes in bij de play-offs om een ticket voor de tweede voorronde van de UEFA Europa Conference League. De tegenstander: nummer zeven FC Utrecht, dat al drie keer eerder de opponent van Vitesse was in de ‘Europese’ play-offs. Coach Thomas Letsch en captain Danilho Doekhi blikken vooruit op deel één van het tweeluik, dat donderdag om 21.00 uur begint in Utrecht.

Feyenoord hét voorbeeld 
De 1-2 overwinning bij Fortuna Sittard en de 2-2 remise tegen landskampioen Ajax waren de slotstukken van het voor Vitesse wisselvallig verlopen Eredivisieseizoen. “Nu begint alles opnieuw”, wijst Letsch naar de play-offs. “We gaan vechten voor een nieuwe Europese campagne. We kunnen de play-offs zien als een soort van kwalificatieronde van de Conference League. De eerste van de vijf. Wat dat betreft is Feyenoord natuurlijk hét voorbeeld. Zij zijn vorig jaar gestart in de play-offs en staan nu in de finale van de Conference League. Wij kijken dus zeker uit naar de play-offs.”

image

Focus op FC Utrecht
Naast Vitesse en FC Utrecht strijden ook nummer vijf AZ en nummer acht sc Heerenveen in de play-offs om een Europees entreebewijs. “Hoe de verhoudingen liggen? Het ligt vooral dicht bij elkaar”, schat Letsch in. “Maar op dit moment ligt onze focus alleen op FC Utrecht. Het is een ploeg die we natuurlijk goed hebben leren kennen in de afgelopen jaren. Er zijn wel wat dingen veranderd, maar de basisprincipes zijn vaak hetzelfde. Wel grijpen ze na het vertrek van René Hake wat vaker terug op een 4-4-2-systeem met een ruit op het middenveld. Maar we kijken vooral naar onszelf”, weet Letsch. “De wedstrijden zullen in een mooie sfeer plaatsvinden. We weten wat ons te doen staat.”

image

Afsluiten met winst play-offs 
Doekhi heeft woorden van gelijke strekking. “De play-offduels zijn altijd op zichzelf staande wedstrijden. Iedereen wil natuurlijk een Europees ticket pakken, waardoor het spannende duels gaan worden. Wij willen het seizoen meer glans geven door opnieuw Europa in te gaan”, stelt de aanvoerder, die goede herinneringen heeft aan FC Utrecht. Hij scoorde vorig jaar in eigen huis tegen de Domstedelingen en sleepte in februari hoogstpersoonlijk een 1-1 gelijkspel uit het vuur door een rake kopbal in de extra tijd. “Dat was een gekke wedstrijd, met een onbespeelbaar veld en een numerieke minderheid voor ons. In de laatste minuten ging ik mee naar voren. Het was goede voorzet van Eli Dasa en ik kopte de bal aardig binnen.”

De play-offs vormen voor Doekhi het slotakkoord van vier jaren bij Vitesse, waarin hij zich stormachtig wist te ontwikkelen. Komende zomer maakt de centrumverdediger de overstap naar 1. FC Union Berlin. “Dit is een mooie vervolgstap, in een sterke competitie met een hoge intensiteit. Ik heb vier jaar lang met een goed gevoel rondgelopen bij Vitesse. Het waren echt mooie jaren. Ik wil hier heel graag afsluiten met het winnen van de play-offs.”

Beschikbaarheid selectie 
De langer geblesseerden Maximilian Wittek, Jacob Rasmussen en Yann Gboho zijn nog niet inzetbaar bij Vitesse. Letsch: “Tomáš Hájek is wel weer speelklaar. Dat geldt ook voor Enzo Cornelisse, die ook nog wat klachten had. Verder is de kans aanwezig dat Marcus Steffen of Giovanni van Zwam bij de selectie zit. Deze jonge verdedigers trainen deze week mee.”

image

FC Utrecht vs Vitesse
Het duel is een treffen tussen de nummer zes met 51 punten (Vitesse) en de nummer zeven met 47 punten (FC Utrecht). In de Eredivisie slaat de balans dit seizoen uit in Arnhems voordeel: het werd 2-1 in GelreDome en 1-1 in Stadion Galgenwaard. In de Europese play-offs stonden de ploegen vier keer eerder tegenover elkaar, maar niet eerder troffen ze elkaar al in de eerste ronde. De Domstedelingen veroverde het Europese ticket ten koste van Vitesse in 2006|2007 en 2018|2019. De Arnhemmers kwamen in 2017|2018 als winnaars uit de bus.

Arbitrage
Scheidsrechter: Dennis Higler
Assistent-scheidsrechters: Erwin Zeinstra en Mario Diks
Vierde official: Erwin Blank
VAR: Sander van der Eijk
AVAR: Patrick Inia