Prachtig nieuws: Loïs Openda debuteert in Belgische selectie

Aan de vooravond van de start van de play-offs om Europees voetbal heeft Loïs Openda een prachtig bericht ontvangen. De 22-jarige clubtopscorer van Vitesse is voor de eerste keer in zijn carrière opgeroepen voor de nationale ploeg van België.

Zijn debuut in de 32-koppige selectie van bondscoach Roberto Martínez voor de Nations League is voor Openda een bekroning van het uitmuntende seizoen dat hij in Arnhem beleeft. De Luikse aanvaller is steevast een plaag voor de defensie van de tegenstanders en heeft deze jaargang al 23 doelpunten op zijn naam staan, waarvan achttien in de Eredivisie en vier in Europa. Openda is niet alleen topschutter van Vitesse, maar is ook als tweede geëindigd op de topscorerlijst van de Eredivisie. Maar ook bij Jong België was de Waalse aanvaller flink op dreef; daar kroonde hij zich eind maart zelfs tot all-time topscorer van de beloftenploeg.

Bijzonder is dat België in de komende interlandbreak de degens kruist met Nederland. De Rode Duivels trappen op vrijdag 3 juni de Nations League af met de Derby der Lage Landen, op Belgische bodem. Na dit ‘BeNe-onderonsje’ staan voor de zuiderburen nog ontmoetingen met Polen (woensdag 8 juni, thuis), Wales (zaterdag 11 juni, uit) en nogmaals Polen (dinsdag 14 juni, uit) op het menu.

Openda: “Ik ben heel trots”
Vanzelfsprekend is Openda zeer verheugd met zijn uitverkiezing. “Dit is prachtig nieuws. Ik ben hier heel trots op. Ik droom hier al van sinds ik jong ben. Vroeger keek ik naar spelers als Romelu Lukaku, Eden Hazard, Thibaut Courtois en Yannick Carrasco… en nu zit ik zelf bij de Belgische selectie”, glimlacht Openda. “Of ik het zag aankomen? Ik wist wel dat ik in beeld was, maar ook dat ik geduldig moest zijn. Ik was er zodoende niet geforceerd mee bezig. Maar ik ben natuurlijk heel blij met deze kans.”

“Het voelt ook als een beloning”, vervolgt Openda. “Ik heb hard gewerkt om deze kans te krijgen en deze uitnodiging betekent ook dat ik het goed heb gedaan. En dat ik tevreden kan zijn met mijn seizoen, zowel in Europa als in de Eredivisie. Natuurlijk hebben mijn teamgenoten bij Vitesse mij geholpen om tot deze prestaties te komen. Daar ben ik ze dan ook zeer dankbaar voor.”

image