Vitesse maakt zich op voor finale: “We weten hoe mooi Europa kan zijn” (video)

Het seizoen van Vitesse nadert dan echt zijn einde. In een tweeluik met AZ zal duidelijk worden of de Arnhemmers iets tastbaars zullen overhouden aan een bijzondere jaargang. In wedstrijden nummer 54 en 55 van het seizoen, die respectievelijk op donderdag (Arnhem, 20.00 uur) en zondag (Alkmaar, 14.30 uur) gespeeld worden, wordt bekend of Vitesse ook dit seizoen Europees voetbal in de wacht zal slepen. Een vooruitblik met coach Thomas Letsch en linksachter Million Manhoef.

“AZ is de favoriet”
Vitesse en AZ staan tegenover elkaar in de finale van de play-offs om Europees voetbal. Waar AZ over twee duels (3-2 verlies en 2-0 winst) afrekende met sc Heerenveen, wist de ploeg van Letsch zich met een prachtige comeback tegen FC Utrecht (3-1 verlies en 3-0 winst na verlenging) te verzekeren van een plek in de eindstrijd. Letsch: “Iedereen is blij dat we de finale gehaald hebben. We weten hoe mooi Europa kan zijn en het doel is om daar volgend seizoen weer te staan. AZ is weliswaar de favoriet, maar we gaan vol voor onze kansen.”

Veel criticasters schreven Vitesse afgelopen week al af na de verliespartij in Utrecht. “Voor mij was het echter niet eens zo’n grote verrassing dat we het nog spannend maakten en het zelfs nog om wisten te buigen. Ik ken het team en alle spelers; de spirit is enorm. Natuurlijk was de wedstrijd in Utrecht absoluut niet goed, maar we hebben drie dagen later ons ware gezicht getoond in Arnhem. Nu is het zaak om er donderdag en zondag te staan met dezelfde energie”, aldus Letsch.

image

De trainer van Vitesse praat met respect voor de opponent uit Alkmaar. “Het is een goed team met veel individuele kwaliteiten, zeker op het middenveld en voorin. Daarnaast zijn ze tactisch flexibel, wat een beetje aan Feyenoord en Ajax doet denken. Maar ook AZ heeft valkuilen. En daar hopen we gebruik van te kunnen maken”, aldus Letsch.

Meer dan handvol afwezigen
Letsch moet puzzelen voor de duels met AZ. Zo zal Eli Dasa bijvoorbeeld niet in actie komen in de dubbele ontmoeting. De rechtsachter had namelijk al lange tijd geleden zijn bruiloft in Israël gepland voor deze week, vanuit de waarschijnlijkheid dat dit tussen eventuele play-offs en de interlands van het nationale team van Israël zou plaatsvinden. Dit pakt nu uiterst ongelukkig uit, omdat verplaatsing geen optie bleek te zijn. Dat is niet alleen heel vervelend voor Vitesse, maar betekent ook dat Dasa zijn laatste wedstrijd in het geel-zwart al gespeeld heeft.

Daarnaast is Enrico Dueñas al vrijgegeven voor de nationale ploeg van El Salvador en zijn ook Maximilian Wittek, Jacob Rasmussen, Yann Gboho, Dominik Oroz en Nikolai Baden Frederiksen niet inzetbaar. Frederiksen is geschorst vanwege zijn twee gele kaarten tegen FC Utrecht, die de Deen opliep na zijn winnende goal in de verlenging. Tot slot kampt Letsch nog met een paar vraagtekens: “Adrian Grbić voelt zich nog niet zo fit en vormt daarom een twijfelgeval. Dat geldt ook voor Matúš Bero. Tot slot heeft Enzo Cornelisse deze week nog niet veel kunnen trainen. Het is ook de vraag hoe fit hij zal zijn.”

image

Manhoef op dreef
Een opvallend gezicht bij Vitesse in de afgelopen weken is Manhoef. De vervanger van Maximilian Wittek was in de laatste vier wedstrijden telkens betrokken bij een doelpunt. Hij maakte er zelf twee en leverde ook twee assists. “Ik zit in een flow”, glimlacht Manhoef. “Ik heb ritme, vertrouwen en merk dat het steeds beter gaat. Ik wil het team helpen en dat gaat momenteel gewoon lekker. Uiteraard hoop ik zo door te gaan.” 

Manhoef is gebrand voor het treffen met AZ. “We willen opnieuw Europees voetbal spelen. Het maakt niet uit hoe we dat realiseren. Hopelijk kan het publiek ons weer de juiste kant op helpen, zoals de supporters dat ook deden tegen FC Utrecht”, besluit de linkspoot.

image

Vitesse vs AZ
Het is de eerste keer dat Vitesse en AZ elkaar ontmoeten in de play-offs om Europees voetbal, die sinds het seizoen 2005|2006 gespeeld worden. Het is een strijd tussen de nummers vijf (AZ, 61 punten) en zes (Vitesse, 51 punten) van de Eredivisie. De eerste krachtmetingen tussen beide clubs in dit seizoen eindigden in een bloedeloze 0-0 (in Arnhem) en een enigszins geflatteerde 3-1 winst voor AZ (in Alkmaar).

Een finale tussen Vitesse en AZ doet natuurlijk denken aan de eindstrijd in het toernooi om de KNVB Beker op 30 april 2017. Het was de dag waarop Vitesse haar eerste hoofdprijs in de clubhistorie wist te pakken, dankzij een 2-0 overwinning op AZ. Met twee treffers in het laatste kwartier was Ricky van Wolfswinkel het goudhaantje bij de Arnhemmers. Van die finale zijn er inmiddels nog maar twee spelers over bij de club; één bij Vitesse (Jeroen Houwen) en één bij AZ (Pantelis Hatzidiakos).

image

Arbitrage
Scheidsrechter: Pol van Boekel
Assistent-scheidsrechters: Dave Goossens en Cristian Dobre
Vierde official: Joey Kooij
VAR: Allard Lindhout
AVAR: Rob van de Ven