Vitesse wint van AZ en gaat met voordeel naar Alkmaar (video)

Vitesse heeft donderdagavond de eerste finalewedstrijd in de play-offs om Europees voetbal gewonnen van AZ. In de laatste thuiswedstrijd van het seizoen werd het 2-1 voor de Arnhemmers dankzij doelpunten van Thomas Buitink en Loïs Openda.

Hoofdtrainer Thomas Letsch moest voorafgaand aan de wedstrijd een behoorlijke puzzel leggen door de vele afwezigen. Hij kon vanwege uiteenlopende redenen niet beschikken over Maxi Wittek, Jacob Rasmussen, Yann Gboho, Dominik Oroz, Adrian Grbić en Eli Dasa.

image

Vitesse kwam overtuigend uit de startblokken, maar dat resulteerde in de eerste twintig minuten niet tot kansen. Het was AZ dat dan ook voor het eerste echte gevaar van de wedstrijd zorgde. Vangelis Pavlidivs stifte de bal, over Jeroen Houwen, tegen de lat. Daarna was de weg vrij voor Openda. De Belg stuitte in zijn opmars echter op Sam Beukema, maar stond niet veel later alsnog aan de basis van een fraai doelpunt van Buitink: 1-0.

image

Toch bleef ook het doel van Jeroen Houwen niet vrij van pogingen. Met een knappe ingreep voorkwam de Arnhemse sluitpost dat Pavlidis kon scoren. En ook het aluminium bracht redding na een schot van Jesper Karlsson. Via Openda had Vitesse nog de mogelijkheid om vlak voor rust de voorsprong verder uit te breiden. De rappe aanvaller omzeilde met hoge snelheid de AZ-verdediging en kon schieten, maar keeper Peter Vindahl Jensen voorkwam dat het 2-0 werd.

image

In het tweede bedrijf werd AZ dominanter. Nadat Sondre Tronstad zijn uithaal over het doel zag verdwijnen, kon Milos Kerkez het aan de andere kant van het veld proberen. Hij prikte de bal naast. Met een goede save redde Houwen daarna op een inzet van Tijjani Reijnders, maar de goalie kon een tegentreffer enkele seconden later niet voorkomen. Het schot van Jordy Clasie werd door invaller Tomáš Hájek van richting veranderd en viel binnen: 1-1.

image

Matúš Bero leek vervolgens op weg naar de 2-1 nadat hij door Openda werd weggestuurd vanaf de middellijn, maar de Slowaak raakte de bal niet goed. Even later kon Openda zelf ook nog gevaarlijk worden, maar hij maaide over de bal heen. Een paar minuten later gebeurde dat echter niet en besliste de clubtopscorer de wedstrijd. Hij kon van buiten de zestien hard in de korte hoek binnenschieten en nam daardoor op een prachtige manier afscheid van het thuispubliek. 

Door de 2-1 van Openda won Vitesse het eerste finaleduel van de play-offs en reist het zondag met een marge van één doelpunt af richting Alkmaar. De allesbeslissende eindstrijd begint om 14.30 uur.

Vitesse vs AZ 2-1 (1-0)

21’ Buitink 1-0; 59’ Clasie 1-1; 86’ Openda 2-1

Geel: 49’ Hájek

Opstelling Vitesse
Houwen (K), Doekhi (C), Openda (88’ Steffen), Tronstad, Bazoer, Bero, Domgjoni (46’ Hájek), Yapi (76’ De Regt), Buitink (76’ Jonathans), Vroegh (76’ Huisman), Manhoef

Reserves Vitesse
Verstappen (K), Van Haveren (K), Hájek, Cornelisse, Huisman, Jonathans, Van Zwam, De Regt, Steffen

Opstelling AZ
Vindahl Jensen (K), Hatzidiakos, Martins Indi (C), Midtsjø (16’ Reijnders), Pavlidis, De Wit, Karlsson, Evjen (80’ Aboukhlal), Clasie, Kerkez (80’ Fonn Witry), Beukema

Reserves AZ
Verhulst (K), Sugawara, Aboukhlal, Sowah, Koopmeiners, Witry, Duin, Taabouni, Reijnders, Buurmeester, Dekker, Van Brederode