Vitesse gaat alles geven voor Europees ticket: “Nog één horde te gaan” (video)

Het was donderdagavond genieten geblazen tijdens de laatste thuiswedstrijd van het seizoen, dat voor meerdere spelers ook het afscheid in GelreDome was. Het stadion was goed gevuld, de sfeer was uitstekend en er werd met 2-1 gewonnen van AZ. Maar wat zal die winstpartij uiteindelijk opleveren? Dat weten we zondag iets na vijven, als de return in Alkmaar (aftrap 14.30 uur) ook gespeeld is. Coach Thomas Letsch en Danilho Doekhi komen aan het woord in de laatste voorbeschouwing van deze jaargang.

Licht voordeel
Na de sensationele comeback tegen FC Utrecht (3-0 winst na verlenging) wist Vitesse er andermaal een mooie krachtsinspanning uit te persen. De Arnhemmers stevenden tegen AZ lange tijd af op een 1-1 remise, omdat een van richting veranderd schot van Jordy Clasie een heerlijke spitsengoal van Thomas Buitink ongedaan had gemaakt. Loïs Openda kroonde zich echter vlak voor tijd met een verkapt schot vanuit de draai tot matchwinner, waardoor Vitesse met een licht voordeel zal afreizen naar Alkmaar. 

image

De échte finale
Letsch zag een lastige wedstrijd, maar is natuurlijk tevreden over het resultaat. “We hebben echter nog niets te vieren. We hebben weliswaar een licht voordeel, maar het gaat om zondag. Deel één is gewonnen, maar nu ontstaat er weer een nieuwe situatie. Het is de échte finale”, stelt de Duitse coach. “We moeten slim zijn en beseffen dat één doelpunt alles kan veranderen. En we weten waar het om draait. Het is altijd ons doel geweest om opnieuw Europees voetbal te behalen en we zijn nu nog één horde verwijderd. We moeten alles geven om het seizoen prachtig af te sluiten.” 

Hájek geschorst
Aan het behoorlijke lijstje van afwezigen kan Tomáš Hájek worden toegevoegd wegens een schorsing. Nikolai Baden Frederiksen keert juist terug van een schorsing, terwijl ook Enzo Cornelisse weer aan fitheid gewonnen heeft. Letsch: “We moeten de eerste wedstrijd goed analyseren en de juiste spelers kiezen voor de return. We kijken daarbij goed naar de frisheid van de spelers”, aldus de oefenmeester. Vanwege de vele absenten geeft hij steeds meer talenten de kans. “De jonge spelers doen het goed. Het heeft natuurlijk een reden dat zij speeltijd krijgen, maar uiteindelijk moet het wel zo gaan bij Vitesse. De eigen opleiding is belangrijk” 

image

Vol uitvak
Letsch heeft genoten van de schitterende sfeer in GelreDome bij deel één van het tweeluik. De keuzeheer vindt het mooi om te horen dat het uitvak in Alkmaar komende zondag vol is en zodoende gevuld wordt door circa 750 meereizende supporters. “De supporters stonden er gisteren echt weer achter. Ze hebben ons naar voren gepusht en dat geeft een heerlijk gevoel. Hopelijk hebben we komende zondag samen iets te vieren”, aldus Letsch. Doekhi sluit zich daarbij aan. “Het is mooi dat er zoveel supporters mee gaan. Hopelijk kunnen wij ze iets teruggeven.” 

image

Afscheid Doekhi
Een directe strijd om een Europees ticket is an sich al bijzonder, maar voor Doekhi heeft de wedstrijd in Alkmaar nog een speciaal tintje. Het wordt namelijk zijn laatste duel in het Vitesse-shirt. “Ik ga voor een goede afsluiting van het seizoen en een bekroning van mijn periode bij Vitesse. Ik kijk met mooie herinneringen terug op mijn tijd in Arnhem”, aldus de naar 1. FC Union Berlin vertrekkende aanvoerder. “We kijken uit naar de beslissing en willen Europees voetbal behalen. We staan er prima voor, maar zijn pas halverwege. In de halve finales hebben we gezien dat de eerste wedstrijd allesbehalve bepalend hoeft te zijn.” 

image

Koning van de play-offs
Sinds de herintroductie van de play-offs in 2005/2006 won geen enkele ploeg zoveel play-offwedstrijden als Vitesse (achttien stuks). Een ander positief gegeven – niet iets wat je dit seizoen direct zou verwachten – is dat de Arnhemmers dit seizoen al dertien duels in GelreDome wisten te winnen in alle competities. Sinds de geel-zwarten dit stadion als thuisbasis hebben (seizoen 1997|1998), werd alleen in het seizoen 1998|1999 (veertien keer) vaker gewonnen in thuiswedstrijden. Dat gezegd hebbende heeft Vitesse dit seizoen natuurlijk wel meer thuisduels afgewerkt dan normaal gesproken het geval is. 

Arbitrage AZ vs Vitesse
Scheidsrechter: Bas Nijhuis
Assistent-scheidsrechters: Rens Bluemink en Bas van Dongen
Vierde official: Alex Bos
VAR: Jeroen Manschot
AVAR: Nils van Kampen